Mediniai daugiabučiai, darželiai, prekybos centrai ar net dangoražiai – ar tokia yra ateities realybė? Apie tai laidoje „Delfi rytas“ diskutavo „Vakarų medienos grupės“ generalinis direktorius Egidijus Mockus ir „Releven“ direktoriaus pavaduotojas Donatas Majus.

Ateities namai – mediniai

Ko gero, daugeliui medinis pastatas asocijuojasi su senovine medine troba. Tačiau šiuolaikiniai mediniai pastatai tiek savo išore, tiek vidumi gali visiškai nesiskirti nuo mums įprastų mūrinių ar betoninių pastatų, sako D. Majus.

„Klijuotos medienos konstrukcinės plokštės tarnauja kaip pastato konstruktyvas. Kadangi pastatus turime ir šiltinti, įrengti interjerą, garso izoliacijas, tai galutiniam produkte tų medinių plokščių gali ir nesimatyti. Dizaineriai kartais netgi stengiasi jas parodyti, nes tai yra pastato išskirtinumas, – pasakoja D. Majus. – Iš principo tai yra labai geras ir naujas konstrukcijų gamybos būdas.“

Pirma priežastis, kodėl betoną ar kitas medžiagas pradeda keisti mediena, yra tvarumas, savo ruožtu pažymi E. Mockus.

„Pasaulis juda link CO2 mažinimo, o medinės konstrukcijos dešimtimis kartų mažina ir užrakina CO2, lyginant su metalu ar betono gaminiais. Tame matome didelę ateitį, o nuo 2024 m. įvedus CO2 mokesčius, medinės konstrukcijos namai turėtų būti pigesni ir patrauklesni“, – prognozuoja pašnekovas.

Egidijus Mockus ir Donatas Majus

Pasak D. Majaus, Lietuvoje jau yra medinių namų, o ateityje jų tik daugės: „Tai, manau, netgi taps vyraujančiu konstrukcijų metodu“.

Didesnis gaisringumas – tik mitas

E. Mockus atkreipia dėmesį, kad problemos dėl medinių namų gaisro pavojaus Lietuvoje yra tik įstatyminės, nes nėra pakeisti gaisringumo reikalavimai.

„Realiai, klijuota mediena gaisrą atlaido geriau nei metalas ir betonas. Tai patvirtinta daugelyje Europos šalių. Gaisringumas tikrai nėra problema – tai mitas ir tiek“, – tvirtina pašnekovas.

Medinis daugiabutis

Namą bus galima susirinkti kaip baldą

Netrukus medinės konstrukcijos namams bus gaminamos ir Naujosios Akmenės gamykloje. E. Mockus teigia, kad tai pakeis pačią statybos koncepciją.

„Medinės konstrukcijos leidžia padaryti labai daug darbų įmonėje, po stogu, ir atvežti gatavus gaminius jau su visa apdaila“, – sako E. Mockus. Toks modelis, pasak jo, galios ir paprastų gyvenamųjų namų statybai.

Prekybos centre galima nusipirkti spintą, o grįžus namo ją susirinkti – panašiai ateityje gali būti ir su namais. Pastatai būtų vežami sienomis ar kambariais konteinerių pavidalu, vėliau – sujungiami. E. Mokus tvirtina, kad tai leidžia taupyti laiką statybos aikštelėje ir mažina kaštus.

„Tame matome labai didelę ateitį. Jau dabar bendraujame su Vakarų kompanijomis, kurios kuria dizaino modelius: kompiuteryje gali pats susimodeliuoti namą, užsisakyti, tau jį atveš ir surinks“, – sako E. Mockus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją