Erkėms NE

Vartojo vaistus ir lašiukus nuo erkių, bet vis tiek susirgo

Pernai metais Aušrai teko atsisveikinti su geriausiu draugu Odžiu – žaisdamas kieme, 6 metų amžiaus šuo pasigavo erkę. Nors netoli miško įsikūrusios šeimos augintinio apsaugą turėjo užtikrinti vaistai ir lašiukai, nuo erkinio encefalito tąkart neapsaugojo nei jie, nei greita šeimininkės reakcija.

„Erkę pastebėjau iškart, ausyje – nebuvo net pilnai įsisiurbusi. Ištraukiau, sutraiškiau. Kraujas buvo labai tamsus, bet nieko neįtariau. Tik po mėnesio pastebėjau, kad Odžiui sunku lipti laiptais į antrą aukštą. Ėdė ir gėrė kaip visada, buvo aktyvus, tačiau vis tiek nuvežėme pas veterinarijos gydytojus.

Gydytojai įtarė uždegimą. Odžiui išsipūtė pilvas, ir toks kietas tapo, prasidėjo pilvo skausmai, spazmai. Pasiliko jį veterinarijos gydytoja pas save. Kraujo tyrimai babeziozės nerodė. Paskyrus vaistų, jam buvo pagerėję, bet vėliau, kai išėjo į lauką, ilgai sėdėjo vienoje vietoje. Supratome, kad jau tikriausiai viskas. Naktį užėjo traukuliai, suparalyžiavo pusę kūno – gydytojai turėjo jį užmigdyti“, – žaibiškai blogėjusią augintinio būklę prisimena Aušra.
Odis

Moteris teigia, jog įsisiurbusią erkę prisiminė tik po antro apsilankymo pas veterinarijos gydytojus. Šiandien Aušra svarsto, kad augintinį būtų pavykę išgelbėti, jei, vos tik ištraukusi erkę, būtų nuvežusi jo tirti arba anksčiau apie tai pranešusi gydytojams.

„Reikia prisiminti visas smulkmenas ir jau pačią pirmą dieną pasakyti veterinarijos gydytojui. Aš dėkinga už viską, ką mūsų gydytoja padarė, nes ji atsisveikino su Odžiu taip pat, kaip ir mes – su ašaromis, ir dar dabar susitikus negali apie tai kalbėti. Skaudu. Paguoda tokia, kad galbūt šuo, parsinešdamas erkę, išgelbėjo kažkurį iš mūsų nuo šios ligos“, – sako ji.

Neteisingai naudojamos priemonės nuo erkių neapsaugo

Kaip minėjo šunelio Odžio netekusi Aušra, augintinį nuo erkių ji saugojo tam skirtomis tabletėmis ir lašiukais. Nors skirtingų apsaugos priemonių derinimas – įprastas ir netgi rekomenduojamas einant į erkių pamėgtas vietas su augintiniu, parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė perspėja, kad derinti skirtingas priemones reikėtų atsargiai, antraip rezultatas gali būti priešingas.

„Stipraus poveikio medicininės priemonės, tokios kaip tabletės, antkakliai, lašiukai, turėtų būti naudojamos atskirai. Jų veikliosios medžiagos yra skirtingos ir šuniui tenka itin didelė jų dozė, o tai gali sukelti pykinimą, viduriavimą, vangumą. Šuns reakcija į šias priemones priklauso ir nuo gyvūno imuninės sistemos. Jei šuo turi kokią nors vidaus ligą, rujoja, jam ausų uždegimas arba gausios apnašos ant dantų – visa tai turi įtakos šuns imuniteto nusilpimui, o tuo pačiu ir mažesniam atsparumui erkėms“, – perspėja K. Ausmanė.
Kamilė Ausmanė, „Kika“ tinklo farmacijos vadovė, vet. gydytoja.

Norint užtikrinti augintiniui geresnę apsaugą nuo erkių, rekomenduojama derinti medicinines apsaugos priemones su nemedicininėmis.

„Pavyzdžiui, ultragarsinis pakabukas, kuris atbaido erkes, gali kaboti ištisus metus, bet, norėdami didesnės apsaugos, galime tuo pačiu metu naudoti lašiukus arba duoti tabletes, nes ultragarsinis pakabukas nėra medicininė priemonė, ji neturi jokios įtakos augintinio sveikatai. Taip pat su aerozoliu – jei savo šuniui daviau tabletę nuo erkių, bet kartu einame į aukštą žolę, kur bus gausu erkių, jų atbaidymui galima kartu naudoti ir aerozolį“, – aiškina veterinarijos gydytoja.

Tiesa, neretai tenka sutikti šunų šeimininkų susirūpinimą, jog tam tikros apsaugos priemonės jiems neveikia. Kadangi visos priemonės nuo erkių yra prevencinės, 100 proc. efektyvumo negalima tikėtis. Tačiau svarbu žinoti, kad priemonės efektyvumui didelės įtakos turi tai, ar priemonė naudojama teisingai. K. Ausmanė įvardija dažniausias šunų šeimininkų klaidas:

„Renkantis apsaugos priemones, labai svarbu atsižvelgti į gyvūno svorį. Jei šuo sveria 10–15 kilogramų, nereikėtų jam pirkti tablečių ar lašiukų, skirtų 8 kilogramus sveriantiems šunims, nes priemonės tikrai neveiks. Reikia atkreipti dėmesį ir į priemonės galiojimo laiką – jei ji veikia 4 savaites, porą dienų prieš pasibaigiant galiojimui jau reikėtų pasirūpinti nauja apsauga, nes kiekvieną praleistą dieną be priemonės augintinis bus neatsparus. Naudojant lašiukus, labai svarbu tam tikrą laiką šuniuko nemaudyti. Ant etiketės gali būti parašyta, kad šuns negalima maudyti 3 dienas po lašinimo, tačiau būna, kad šeimininkai užsimiršta, nueina su šunimi į kirpyklą ir visą apsaugą tiesiog nuplauna“, – perspėja K. Ausmanė.
Apsaugos nuo erkių priemonės

Kaip išsirinkti priemonę nuo erkių, kuri tikrai apsaugos?

Norint apsaugoti augintinį nuo erkių, šiandien priemones galima rinktis iš 5 pagrindinių grupių – tai aerozoliai, lašiukai, antkakliai, tabletės ir ultragarsiniai pakabukai. Vienos iš jų erkes atbaido, kitos jas naikina. Kaip aiškina KIKA veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė, tam, kad apsaugos priemonės nuo erkių būtų veiksmingos ir saugios augintiniui, jas reikėtų rinktis atsižvelgiant į gyvūno amžių, sveikatą ir kitus kriterijus.


Ultragarsiniai pakabukai Juos renkasi šunų šeimininkai, kurie nori apsaugoti augintinį nuo erkių nenaudodami jokių cheminių preparatų. Šios priemonės labiausiai tinka mažiems šuniukams, senjorams arba šunims po ligų, kurių sveikata yra jautri. Erkes dirgina pakabuko skleidžiamas vibracinis laukas, tačiau jis erkes tik atbaido, jų nenužudo. Jį nešioti gali ne tik augintinis, bet ir kiti šeimos nariai. Priemonė veikia metus laiko.

Tabletės Medicininė priemonė, kuri tinka tik sveikiems, stipriems, suaugusiems šunims. Jauniems šuniukams ir virškinimo trakto problemų turintiems šunims ši priemonė nerekomenduojama. Ją gali skirti tik veterinarijos gydytojas. Naudojant tabletę, erkei įsisegus ir paragavus augintinio kraujo, erkė iškart sunyksta ir žūsta.

Antkakliai Tai savitu kvapu erkes atbaidanti priemonė, kurią augintinis gali nešioti visą laiką. Įprastai jie pasižymi neilgu poveikiu, veikia 1–3 mėnesius. Nors antkaklis gerai apsaugo priekinę šuns kūno dalį, užpakalinė dalis nuo erkių lieka neapsaugota. Antkakliai rekomenduojami miesto šunims.

Lašiukai Priemonė, kuri ir atbaido, ir užmuša erkes, lašinama ant šuns keteros, ant odos. Poveikio laikas apima 4–6 savaites, pasirinkus šią priemonę, svarbu reguliariai jos užlašinti ant augintinio odos. Tinkama tik sveikiems ir stipriems šunims. Skirtingų amžiaus grupių gyvūnams skiriami skirtingi lašiukai.

Aerozoliai Tai – trumpalaikio veikimo priemonė, praverčianti trumpose išvykose, kuomet nenaudojamos kitos ilgesnio veikimo laiko priemonės nuo erkių. Apipurškus šunį, apsauga veikia 1–2 dienas, erkės atbaidomos. Rekomenduojama seniems, sergantiems šunims.