Tačiau tik teisinga kasdienė priežiūra apsaugos gležną odą, nes pasak gydytojų, net per dažnos maudynės gali per daug išsausinti mažylio odą.

Būtina ne tik apsaugoti nuo šalčio ar saulės

Dažniausiai tėvai žino, kad žiemą vaikų veidukus būtina patepti specialiu apsauginiu kremu nuo šalčio, o vasarą reikia visas atviras kūno dalis ištepti kremu, apsaugančiu nuo pavojingų saulės spindulių. Tačiau mažylių odos priežiūra tuo nesibaigia.

Žiemą svarbu apsaugoti odą ne tik nuo žvarbaus vėjo, bet ir nuo išsausėjimo. Prasidėjus šildymo sezonui patalpų oras tampa itin sausas, todėl kambariuose, kuriuose miega ir žaidžia mažyliai, būtina orą drėkinti ir dažnai vėdinti. Taip gležna vaikų oda bus apsaugota nuo išsausėjimo. Beje, dėl sauso oro išsausėja ne tik oda, bet ir nosies gleivinė, todėl greičiau gali prikibti įvairūs virusai.

Plonai vaikų odai pakenkti gali ir per dažnos, ir netinkamai paruoštos maudynės.
Nei kūdikių, nei vaikų nėra būtina maudyti kasdien. Dermatologai pataria mažus vaikus maudyti vos vieną - tris kartus per savaitę.

Kūdikiai ir maži vaikai neprakaituoja kaip suaugusieji ir retai išsipurvina visą kūną.

Taip pat labai atidžiai reiktų pasirinkti vandens temperatūrą. Dažniausia klaida, kurią daro tėvai, ypač šaltu oru – karštos vonelės. Karštesnis vanduo nei kūno temperatūra vaikui sušilti nepadės, o tik išsausins odą ar net gali nudeginti. Jei bijoma, kad vaikučiui gali būti per šalta, geriau elektriniu šildytuvu sušildyti vonios orą.

Prieš porą dešimtmečių buvo paplitusi praktika kūdikius maudyti voniose su kalio permanganato tirpalu, kad vanduo taptų sterilus. Tačiau dabar gydytojai laikosi nuomonės, kad per didelis sterilumas gali tik pakenkti – oda netenka natūralaus apsauginio barjero. Pakanka naujagimio vonelę paruošti iš virinto vandens ir lakišių ar medetkų žiedų nuoviro. Žolelių nuovirai ramina ir apsaugo trapią mažylio odelę. Vaikučiui paaugus į vonią rekomenduojama įpilti vaikiško vonios aliejaus. Jis sudrėkins ir apsaugos. Jei vaiko oda itin dirgli ir jautri, padės ramunėlių nuoviras. Jis ne tik nuramins, bet ir dezinfekuos.

Dermatologai pataria įvairius prausiklius pradėti naudoti kuo vėliau – net ir vaikiškas muilas gali per daug sausinti odą. Be to, nei kūdikių, nei vaikų negalima prausti su suaugusiems skirtu muilu ar dušo žele. Geriausia naudoti specialius – sukurtus vaikams ar, dar geriau, jautriai odai.

Tokios pat maudynių taisyklės galioja ir mažylių plaukams. Jie būna itin trapūs ir ploni, todėl per dažnas ar su suaugusiems skirtais šampūnais trinkimas, plaukus tiks susilpnins ir gali pradėti niežėti galvos odą. Jei ant kūdikio galvelės tik reti trumpi plaukučiai, geriau plaukite juos vaikišku muilu. O jei mažylio plaukai purūs, tankūs, galima naudoti ir šampūnus. Jie suteiks plaukams žvilgesio, bus lengviau šukuoti.

Laikas po vonios procedūrų – tinkamiausias pamaitinti odą. Po maudynių reikėtų švelniai, netrinant rankšluosčiu, nusausinti vaikučio odą ir masažuojamais judesiais ją įtrinti specialiai kūdikių ar vaikų odai pritaikytu kremu ar aliejumi. Tai padės apsaugoti odą nuo paraudimų bei išsausėjimų.

Nepamirškite ir vaiko lūpų - ne tik žiemą, bet ir vasarą. Mažylių lūpos visada drėgnos: arba dėl nuolat bėgančių seilių, arba dėl varvančios nosytės. Todėl dėl nuolatinės drėgmės jautrios vaiko lūpos, ypač šaltuoju metų laiku, greitai suskilinėja. Itin plona lūpų oda nėra atspari šaltam orui bei žiemos vėjui. Geriausia vaikų lūpas reguliariai tepti apsauginiu lūpų balzamu.

Kaip išsirinkti tinkamas priemones

Kartais galima rasti patarimų tėvams, kad kūdikiams ar vaikams tinkamiausios yra tik ekologiškos ir natūralios higienos priemonės. Tačiau, dermatologai pastebi, kad visos natūralios priemonės gali išprovokuoti alerginę reakciją – paraudimus ar bėrimus. Tai – kas natūralu, dar nereiškia, kad yra sveikiau.

Kūdikiams geriausia pirkti specialią kosmetiką vaistinėse. Čia galima rasti kūdikiams skirtų ir jautriai odai pritaikytų specialių aliejų voniai ir kremų, kurie ne tik pamaitins, bet ir apsaugos gležną odą. Vyresniems vaikams dušo žėlė, šampūnus, odos kremą ar lūpų balzamą galima drąsiai pirkti paprastame prekybos centre. Svarbiausia, atkreipti dėmesį į pakuotę.

Būtina pasidomėti, ar nesibaigęs galiojimo laikas ir ar nepažeista pakuotė. Visuomet skaitykite, kas parašyta ant etiketės. Čia galima rasti ir nurodytą vaiko amžių, kada jau galima naudoti pasirinktą priemonę. Gamintojai dažnai parašo ir kokios papildomos sudedamosios dalys, pavyzdžiui, vaikiškos kosmetikos priemonės su ramunėlėmis patikimai mažina uždegimą, o kviečių baltymai minkština ir drėkina odą.

Atidžiai perskaitykite sudedamąsias dalis. Geriau nesirinkite priemonių, kuriose yra alkoholio. Jis sausina odą. Taip pat verta pasidomėti ar kosmetikoje nėra parabenų, daug dirbtinių kvapų. Svarbu ir tai, kad produktai būtų patikrinti dermatologų.