Dabar mažylėms Lėjai, Milenai, Lukai ir Luknei jau beveik keturi mėnesiai. Lina šypsosi, kad dukryčių ramiomis pavadinti tikrai negalima: „Nėra ką lyginti (su laikais, kai buvo du vaikai – DELFI). Triukšmo pilni namai. Jeigu ne viena, tai kita. Turiu tik vieną ramią, Lėją. Pati pirmoji ir pati ramiausia“.

Sūnūs – pagrindiniai pagalbininkai

Mergytes pašnekovė Kauno klinikose pagimdė rugsėjo 8 dienos rytą. Mažylės pasaulį išvydo šiek tiek neišnešiotos, 32 savaičių, tačiau, kaip anksčiau rašė DELFI, medikai aiškina, kad tai įprastas reiškinys, kai moters organizme užsimezga daugiau nei vienas vaisius. Šiandien, anot Linos, mažylės laikosi puikiai ir nors jau įprato aplink jas suktis, pripažįsta, kad užduotis nelengva.

Be to, pasakoja Lina, vyras dirba kone visą parą, kad tik galėtų aprūpinti šeimą, o giminaičių, kurie galėtų pagelbėti prižiūrint vaikus, nėra. Tačiau į pagalbą jau nė neprašomi visada atskuba du Linos sūnūs – 9 ir 15 metų berniukai. Ir nors vos tik šeimai pagausėjus keturiomis sesėmis entuziazmu tryško mažasis, o vyresnysis buvo kiek santūresnis, anot Linos, šiandien didele kompanija džiaugiasi abu ir kaip išmanydami stengiasi palengvinti mamos dieną.

„Priprato, čia yra mano pagalbininkai, nereikia net prašyti. Jei kažkuri (dukra- DELFI) verkia iš karto ateina padėti“, - šypsosi pašnekovė. Tuo tarpu tėtis, anot Linos, triūsia darbuose iš visų jėgų: „Vyras dirba parom, po 16-18 valandų, tai kaip ir nėra to laiko, irgi reikia pailsėti“.

Ketvertukas grįžo namo, nuotr. Tauragės rajono savivaldybės

Su vienu vaiku neturėtų, ką veikti

Jau kitą dieną po gimdymo Lina DELFI pasakojo, kad visai neišsigando sužinojusi, jog vietoj vienos lauktos dukrelės į pasaulį atkeliaus visos keturios. Priešingai – moteris teigė, kad ją ir jos sutuoktinį ši žinia nudžiugino ir supurtė iš širdies gelmių. „Neišsigandau. Priešingai – juokiausi. Džiaugsmo ašaros byrėjo. Pastojau per Valentino dieną. Štai dovana“, - tuomet sakė Lina.

Šiandien, anot jos, ketvertukas džiaugsmas ne tik tėvams, bet ir giminaičiams, kurie pas tauragiškių šeimą sugužėjo per Kalėdas. „Užvirto didelis būrys giminių mūsų aplankyti, o per Naujus metus buvom vieni. Visi linki tik sveikatos ir kantrybės. Pagrindiniai linkėjimai. O šiaip reaguoja labai gerai, džiaugiasi. Jei jau kas atvažiuoja, tai dukros nuo rankų nenueina,“- juokiasi Lina.

Nors gyvenimiško stebuklo sulaukusi mama pripažįsta, kad pirmosios savaitės, kai reikėjo pasirūpinti šešiais vaikais namuose, lengvos nebuvo, tačiau šiandien kitokios savo buities ji jau teigia nė neįsivaizduojanti.

Linos teigimu, pažįstami ir nepažįstami žmonės dažnai smalsauja, iš kur moteris semiasi tiek stiprybės prižiūrėti ir auklėti šešis vaikus, tačiau, anot jos, atsakymas labai aiškus ir paprastas: „Vakar ir optikoj atpažino, ir draudime visos supuolė. Yra tas dėmesys, jaučiasi. Visi klausia, kaip sekasi, kaip susitvarkai. Suprantama, žmonėms įdomu. Sako – aš vos su vienu susitvarkau, kaip tu su keturiais?

Aš sakau taip, kaip yra. Sakau, jums atrodo, kad man sunku. Man tai neatrodo, kad sunku. Aš dabar neturėčiau, ką veikti su vienu ar su dviem. Man dabar atrodo juokinga, aš susitvarkau, aš viską spėju“, - juokiasi Lina.

Tauragiškių ketvertukas

Džiaugiasi nauju būstu

Prieš gimstant ketvertukui šeima gyveno dviejų kambarių nuomojamame bute, tačiau šeimai pagausėjus dvigubai pasidarė aišku, kad senas gyvenamasis plotas bus gerokai per mažas. Tačiau Lina su mažylėmis išėjusi iš ligoninės jau keliavo į naujus, gerokai erdvesnius namus, kuriuos šeimai suteikė Tauragės rajono savivaldybė.

Kaip anksčiau DELFI sakė Tauragės rajono meras Sigitas Mičiulis, sužinoję apie šeimos pagausėjimą, miesto vadovai ir bendruomenės nariai suko galvą, kaip padėti šeimai, kurią papildė išsyk keturi nauji nariai.

„Ketvertuko gimimas tikėtinas maždaug kas 20 metų, o apskritai pasitaikantis vos kartą per 500 tūkstančių gimdymų, yra stebuklas“, – pabrėžė S. Mičiulis.

Savivaldybės taryba šeimai suteikė 93,37 kv. m. butą su naujai įrengtais kambariais, katilinėje pastatytu nauju, granulėmis kūrenamu pečiumi. „Taip, taip (gyvenimo kokybė pagerėjo – DELFI). Iš ligoninės jau grįžome į naują butą. Butas didelis – daugiau nei 93 kvadratai – tai čia mums vietos užtenka pilnai,“ - erdvesniais namais džiaugiasi Lina.

Ketvertuko susilaukusiai tauragiškių šeimai savivaldybė taip pat skyrė 1520 eurų išmoką bei 868 eurų paramą baldams ir buitinei technikai įsigyti.

Be paramos būtų sunkiau

Prie šeimos gerovės prisidėjo ir AB „Vilkyškių pieninė“, kur dirba abu mergyčių tėvai. Įmonė šeimai padovanojo reikalingų baldų ir buitinės technikos bei numatė skirti finansinę paramą vaikiškoms prekėms įsigyti.

Dovanomis gausią šeimą apipylė ir tauragiškiai, ir kitų rajonų gyventojai – jie dovanojo rūbelius, žaislus bei higienos prekes.

Lina pasakoja, kad šiandien šeima vis dar yra remiama sauskelnėmis ir pieno mišinėliais kūdikiams maitinti, tačiau teigia jau pasiskaičiavusi, kiek vaikų išlaikymas kainuotų, jei paramos nebūtų – vien mergyčių sauskelnėms ir maisteliui prireiktų pakloti kone vidutinį lietuvio darbo užmokestį.

„Tai vieni, tai kiti paremia. Kol nereikia pirkti, tai nesijaučia (finansinio sunkumo – DELFI). Bet jeigu reikėtų pirkti, tai mes pagal vieną brolio vaiką paskaičiavome ant mūsų keturių, tai mums mėnesiui reikėtų 720 eurų vien mišinukams ir pampersams. Jeigu niekas neremtų, tai nežinau, kaip būtų“, - svarstė moteris.

Gimė kas minutę

Iš Tauragės kilusią moterį Kauno klinikų medikai pradėjo globoti, kai buvo 16-oji nėštumo savaitė.

„Nustatyti kiek yra vaisių pakankamai sunku. Tai padaryti geriausia pirmoje nėštumo pusėje. Pavyko nustatyti, kad trys vaisiai yra iš vieno kiaušinėlio, vienas – iš atskiro. Svarbu nustatyti kokio jie tipo, nes nuo to priklauso priežiūra“, - DELFI sakė Kauno klinikų Akušerijos skyriaus vadovas Vladas Gintautas.

Vėliau buvo nustatyta, kad vienas vaisius mažesnis. „Tai nauja problema, nes jei nevienodai auga vienas vaisius, tai gali pareikalauti kitų gyvybių“, - sakė V. Gintautas.

Tačiau viskas baigėsi laimingai. Po sėkmingos Cezario pjūvio operacijos gimusių trijų naujagimių svoris atitiko gestacijos laiką – 32 savaites ir 3 dienas, o vienai mergaitei dar reikėjo stiprėti. Naujagimės gimė kas minutę (9:29, 9:30, 9:31 ir 9:32). Jų svoris buvo nuo 1,022 kg iki 1,780 kg.

Ketvertukas nudžiugino ne tik tėvelius, bet ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikų medikus mat čia tokia naujagimių kompanija džiaugiamasi jau antrą kartą.

„Ketvertukai gimsta labai retai – jie pasitaiko vos vieną kartą iš 500 tūkstančių gimdymų, tad Lietuvoje šis stebuklas tikėtinas maždaug kas 20 metų. O mūsų ligoninėje tai - jau antrasis ketvertukas per dvejus metus“, – po gimdymo negalėjo atsistebėti šios gydymo įstaigos Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovas doc. dr. Vladas Gintautas. Prieš dvejus metus medikas priėmė ir pirmąjį ketvertuką, gimusį Kauno klinikose. Tuomet pasaulį išvydo trys berniukai ir viena mergaitė.