aA
Europos Sąjunga planuoja, kad netrukus ant cigarečių pakelių turėtų pasirodyti ir įspėjimas apie impotenciją. Šis žingsnis - tai dalis kampanijos, siekiančios perspėti rūkalius apie visus jiems gresiančius pavojus.
Naujoji pastaba greičiausiai bus suformuluota taip: " rūkymas sukelia impotenciją", tačiau galimas ir detalesnis potencialios rizikos aprašymas. Tokiu atveju ant cigarečių pakelių bus parašyta: "Rūkymas sukelia impotenciją; rūkymas gali lemti seksualinę impotenciją, atsirandančią dėl sumažėjusio kraujo srauto į penį. Dėl to gali neįvykti erekcija".

Galutinę pastabos formuluotę vis dar svarsto ES Ministrų taryba. Beje, yra dar ir pasiūlymų ant pakelių pavaizduoti ilgą, nusvirusią nuorūką.

Ministrų tarybos darbo grupės, susijusios su sveikatos klausimais, susitikime buvo svarstomos ir kitos įspėjamosios pastabos, pavyzdžiui "rūkymas skatina odos senėjimą".

"Tabako kompanijos stengiasi įtikinti žmones, kad rūkymas yra seksualumo ir šaunumo rodiklis, tačiau toks perspėjimas dėl galimos impotencijos primintų apie liūdną realybę," sakė Clive'as Batesas, darbo grupės vadovas. "Tabako gamintojai ir vyriausybė privalo įvardinti visas galimas grėsmes ir riziką."

"Tai tik dar vienas tipiškas prieš rūkymą nukreiptas triukas. Jie kiaušinis desperatiškai bando įtikinti žmones mesti rūkyti," teigė Martinas Ballas, kampanijos už rūkalių teises organizatorius. "Dabartinė ataka yra nukreipta į rūkalių pasididžiavimą - jeigu jūs esate vyras, jums sakoma, kad tapsite impotentas, jeigu jūs moteris - kad greitai atsiras raukšlės ir jūs pasensite. Tai absurdiška."

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.