aA
WAP ("Wireless Application Protocol") kol kas nepateisino pirkėjų vilčių. Vartotojai nusivylė naršymo kokybe ir greičiu. Trečios kartos mobilusis ryšys ("3rd Generation") turėtų būti problemos sprendimas ir paguoda nepatenkintiems dabartiėmis WAP paslaugomis.
3G telefono prototipas
Dalis kompiuterių specialistų mano, kad milijonų investavimas į "3G" kūrimą yra paprasčiausias pinigų švaistymas. Jų manymu vartotojai artimiausioje ateityje rinksis GPRS ("general packet radio system"). Telekomunikacijų ekspertas Andrew Perkis iš Norvegijos Trondheimo Universiteto susirūpinęs tuo, kad UMTS ("universal mobile telecommunications system") ryšys nebus toks greitas kaip yra manoma. Jis spėja, jog tikrasis duomenų perdavimo greitis bus 500 kbps (kilobitų per sekundę), o ne planuojami 2 Mbps (megabitai per sakundę).

Helsinkio Technikos Universiteto profesoriai Arto Karila ir Hannu Kari ieško naujų duomenų perdavimo būdų. Iki šiol niekas nebuvo sugalvojęs būdo, kaip kuo efektyviau perduoti duomenis iš vienos bazinės duomenų perdavimo stoties į kitą.

Karila ir Kari galbūt pavyko atrasti šios problemos sprendimą. Jie sukūrė bandomąją techninę įrangą bazinei stočiai, kurią pavadino "Mart". Ji beveik nekainuoja palyginus su UMTS bazine stotimi, kadangi yra pagaminta iš standartinių GSM aparatūros dalių. Ją valdo "Linux" operacinė sistema, o greičiu "Martas" neturėtų smarkiai nusileisti UMTS stotims

Artimiausiu metu mokslininkai rengiasi tobulinti įrangą, kad ši galėtų aptarnauti GPRS įtaisus. Sukūrus reikiama programinę įrangą, vietoj UMTS duomenų perdavimui bus galima naudoti IP ("internet protocol").

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.