aA
Populiarioji rusų "matrioška" švenčia 100 metų jubiliejų. Ta proga ketvirtadienį Maskvoje atidaryta jubiliejinė paroda. Beveik nė vienas turistas neišvyksta iš Rusijos be linksmos apvalainos lėlės, kuri šiandien vaizduoja jau ne tik moterį, bet ir Rusijos prezidentus, "bitlus" ar Amerikos krepšinio žvaigždes.
Pirmoji medinė "matrioška" 1900-aisiais buvo sukurta Maskvos žaislų dirbtuvėse, dpa agentūrai sakė Rusijos liaudies meno fondo vicedirektorė Larisa Solovjova. Tais pačiais metais Paryžiuje surengtoje parodoje naujasis rusiškas žaislas "lėlė lėlėje" sulaukė milžiniško pasisekimo.

Iki šiol "matrioškas" gamina namudininkai arba nedidelės dirbtuvės. Pasak L.Solovjovos, jos vis dar dažomos rankomis. Paprasta "matrioška" Maskvos turguje kainuoja apie tris litus, o už prašmatniai kai kurių menininkų išdažytas lėles kolekcininkai pakloja tūkstančius.

Per 100 metų "matrioška" tapo daug įvairiapusiškesnė, teigė L.Solovjova. Rusijoje ši lėlė iki šiol laikoma tik žaislu ar folkloru. Tuo tarpu Vakaruose meninė "matrioškų" įvairovė yra vertinama.

Lėlės, vaizduojančios Leniną, Staliną ar prezidentą Vladimirą Putiną, nėra naujovė. "Jau prieš 100 metų buvo "matrioškų", vaizduojančių Napaleoną ir jo palydą", - sakė L.Solovjova.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.