aA
JAV prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) trečiadienį sakė, jog Amerika niekada neužmirš 168 žmonių, žuvusių per didžiausią šalies istorijoje teroro aktą - federalinės administracijos pastato Oklahoma Sityje sprogdinimą prieš penkerius metus.
Oklahoma City
Oklahoma City
"Mūsų žemė turi randų, likusių nuo kovos už laisvę, kurie amžiams lems Amerikos dvasią. Ši vieta taip pat yra šventa", sakė B. Clintonas ceremonijoje, skirtoje Oklahoma Sičio Nacionaliniam memorialui. Paminklas pastatytas toje vietoje, kur 1995 metų balandžio 19 dieną buvo susprogdintas Alfredo P. Murrah (Alfredo P. Maros) pastatas.

JAV prezidentas šią dieną pavadino atminimo ir atsinaujinimo diena.

"Žinau, kad pastarieji penkeri metai buvo nelengvi, bet viliuosi, kad jus guodžia mintis, jog Amerika tebėra su jumis ir to niekada nepamirš", pasakė jis.

Oklahoma City
Oklahoma City

Prezidentas padėkojo žuvusiųjų šeimoms, sprogdinimą išgyvenusiems žmonėms ir gelbėtojams už tai, kad jie "pasirinko viltį ir meilę, nepaisydami nevilties ir neapykantos".

Paminklas susideda iš juodu granitu iškloto baseino, dviejų bronzos sienų, simbolizuojančių minutes prieš ir po 9 valandos 2 minučių. Aukų atminimui yra 168 kėdės iš bronzos, stiklo ir granito, ant kurių išrašyti aukų vardai. Tarp jų yra 19 mažų kėdžių - žuvusių vaikų atminimui.

B. Clintonas sakė viliąsis, jog paminklas "amžinai primins visiems amerikiečiams apie visuotinį žmoniškumą ir pareigą ginti gyvybę, laisvę ir įstatymo valdžią".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.