aA
Izraelio regioninio bendradarbiavimo ministras Šimonas Peresas (Shimon Peres) sekmadienį paskelbė, kad jo Vyriausybė yra pasirengusi paskelbti paliaubas tikintis, kad jos padės sustabdyti smurtą, dėl kurio iškilo rimtas pavojus visam Artimųjų Rytų taikos procesui.
Po Izraelio Vyriausybės posėdžio Š.Peresas (Shimon Peres) BBC televizijai pareiškė, kad Izraelis yra tikrai pasiruošęs nedelsiant paskelbti paliaubas ir atnaujinti taikos derybas. Jo vertinimu, visiškos paliaubos yra įmanomos pasiekti per 12 valandų.

JAV prezidentas Bilas Klintonas (Bill Clinton) šeštadienį pareiškė, jog dalyvaus pirmadienį Egipte įvyksiančiame Izraelio premjero Ehudo Barako (Ehud Barak) ir palestiniečių lyderio Jasiro Arafato (Yasser Arafat) susitikime. Kriziniame viršūnių susitikime, atrodo, dar dalyvaus JTO generalinis sekretorius Kofis Ananas (Kofi Annan), Europos Sąjungos (ES) bendros užsienio ir saugumo politikos koordinatorius Chavjeras Solana (Javier Solana), Jordanijos karalius Abdula (Abdullah), Ispanijos ministras pirmininkas Chosė Marija Asnaras (Jose Maria Aznar) ir Rusijos bei Prancūzijos užsienio reikalų ministrai Igoris Ivanovas ir Juberas Vedrinas (Hubert Vedrine).

Izraelio ir palestiniečių pareigūnai savaitgalį skeptiškai vertino būsimą viršūnių susitikimą, spėdami, kad jis nesustabdys smurto ir greičiausiai nesukurs sąlygų taikos deryboms atnaujinti.

Per smurtinius neramumus pirmiausiai vakariniame Jordano krante, Gazoje ir Jeruzalėje žuvo mažiausiai 100 žmonių - daugiausiai palestiniečių ir Izraelio arabų. Pralietas kraujas sustabdė Artimųjų Rytų taikos procesą, kuris ne vienerius metus buvo vienas svarbiausių B.Klintono (Bill Clinton) užsienio politikos prioritetų.

Sekmadienį Š.Peresas (Shimon Peres) informavo, jog E.Barakas (Ehud Barak) praėjusią naktį susitiko su Izraelio dešiniosios opozicijos lyderiu Arieliu Šaronu (Ariel Sharon), kurį pakvietė prisijungti prie "nacionalinės nepaprastosios padėties Vyriausybės".

Anot Š.Pereso (Shimon Peres), taika yra vienintelė galimybė. Bet kokia kita alternatyva reikštų tragediją visoms konflikto šalims. Kita vertus, J.Arafatas (Yasser Arafat) turi pademonstruoti, jog dar kontroliuoja savo žmones. "Mes negalime tartis su minia gatvėje. Negalime tartis su teroru", - sakė Izraelio regioninio bendradarbiavimo ministras.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.