aA
Kakava, šokoladui suteikianti ypatingąjį skonį, taip pat gali padėti išvengti cholesterolio daromos žalos kraujotakai, teigia mokslininkai. Tačiau šio tyrimo išvados buvo padarytos ištyrus nuriebalintą kakavos ekstraktą, o ne įprastą, daug riebalų turintį šokoladą.
"Tyrimo metu išsiaiškinome, kad biologiškai aktyvūs kakavos ekstrakto elementai padėjo apsaugoti bandomųjų triušių kraujagyslių sieneles nuo kenksmingo cholesterolio poveikio," paaiškino mokslininkas Tissa kappagoda iš Kalifornijos universiteto.

Kalbėdamas su "Reuters Health" žurnalistais, Kappagoda teigė, kad kakavos ekstraktas pasirodė esąs puikus specifinių antioksidantų, padedančių neutralizuoti neigiamus cheminius procesus kraujotakos sistemoje, šaltinis. Panašūs antioksidantai, apsaugantys arterijas nuo cholesterolio daromos žalos, yra randami daržovėse, vaisiuose bei arbatoje.

Nors tyrimui reikalingą žaliavą pateikė "Mars" ir kitus šokoladinius batonėlius gaminanti korporacija, tačiau Kappagoda pažymėjo, kad iš tikrųjų yra didžiulis skirtumas tarp gryno kakavos ekstrakto be riebalų ir riebių šokoladinių batonėlių bei kakavos gėrimų. Mokslininko teigimu, šokolado gamybos procese daugelis natūralių antioksidantų paprasčiausiai yra sunaikinami.

"Kaip kardiologas aš nemanau, kad valgyti šokoladinius batonėlius yra sveika," sakė Kappagoda.

Tačiau kakavos ir šokolado mylėtojai gali neliūdėti, nes kai kurios kompanijos jau atsižvelgė į galimybę gaminti 'neriebius' kakavos gėrimus, kuriuose bus išsaugotos visos naudingos natūralios kakavos medžiagos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.