aA
Europos Sąjunga nenuspręs už Lietuvą, ar jai verta stoti į ES, teigia Europos Komisijos (EK) prezidentas Romano Prodi (Romanas Prodis).
Ketvirtadienį Vilniuje Seimo posėdyje jis drauge su EK įgaliotiniu plėtros klausimais Guentheriu Verheugenu (Giunteriu Ferhoigenu) atsakė į parlamentarų klausimus.

"Tai yra Lietuvos problema, o ne mūsų problema. Mūsų durys yra atviros. Sprendimą priimti turi Lietuvos žmonės, parlamentas, Vyriausybė. Prašau, nuspręskite, net tai turite padaryti jūs", sakė R. Prodi.

Jis atsakė į euroskeptiškų pažiūrų Seimo nario nacionaldemokrato Rimanto Smetonos klausimą, kuriame buvo reiškiamas susirūpinimas dėl Lietuvos gebėjimo konkuruoti Europos Sąjungoje.

Anot R. Prodi, ES yra "fantastiška demokratinė sąjunga, kuri negali kištis į jūsų sprendimus".

G. Verheugenas teigė, jog vienas esminių prisijungimo prie ES reikalavimų - gebėjimas konkuruoti ES vidaus rinkoje.

"Jeigu atsitiktų, kad po įstojimo dauguma Lietuvos ūkininkų ir verslininkų subankrutuotų, vadinasi, jūs nebuvote pasiruošę stojimui", konstatavo EK įgaliotinis.

Anot jo, prieš pasirašant įstojimo sutartį su Lietuva, ES spręs, ar Lietuvoje yra veikianti ir gebanti konkuruoti rinkos ekonomika.

"Jeigu įvertinsime, kad negalite atsilaikyti, tai negalėsite tapti ES nare", sakė G. Verheugenas.

EK įgaliotinis taip pat detalizavo vasario viduryje planuojamą ES ir valstybių kandidačių derybų pradžią.

Anot jo, ES visoms šešioms kandidatėms - Lietuvai, Latvijai, Slovakijai, Rumunijai, Bulgarijai ir Maltai - atvers tuos pačius penkis derybinius skyrius bei dar kelis papildomus, pagal principą "penki plius". EK įgaliotinis neįvardijo papildomų skyrių.

Manoma, kad pradiniai penki skyriai aprėps mažiausiai sudėtingas bendrosios užsienio ir saugumo politikos, mokslo, švietimo ir kultūros sritis.

"Mes dar nenusprendėme, kiek skirsnių bus atidaryta derybose su Lietuva, Latvija ir kitomis valstybėmis, bet žinoma, kad tų skirsnių bus daugiau negu penki. Papildomi skyriai bus sudėtingi", sakė G. Verheugenas.

Jis teigė, kad metų pabaigoje su pernai gruodį Helsinkio viršūnių susitikime derėtis pakviestomis valstybėmis bus atidaryta "bent dešimt derybinių skyrių".

"Tai žymiai daugiau negu buvo su (1998 metų pabaigoje) Liuksemburge pakviestomis valstybėmis. Tai rodo, kad egzistuoja konkurencinga sistema", sakė G. Verheugenas.

Jis pabrėžė valstybių kandidačių parlamentų darbo svarbą, priimant ir įgyvendinant Europos teisyną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.