aA
Idėja reikalauti iš Maskvos žalos atlyginimo yra pernelyg nerimta, todėl Rusijos užsienio reikalų ministerija teigia nereaguosianti į Lietuvos tarpžinybinės komisijos pateiktą sovietų okupacijos žalos vertinimą.
"Visas šis triukšmas tiesiog nevertas to, kad į jį būtų žiūrima rimtai", antradienį BNS sakė norėjęs neskelbti savo pavardės Rusijos diplomatas.

Jis komentavo pranešimą, jog Lietuvos Vyriausybės sudaryta tarpžinybinė komisija sovietų okupacijos metais padarytą Lietuvai žalą įvertino 20 milijardų dolerių (80 mlrd. litų).

"Dabar, po rinkimų, Lietuvoje į valdžią ateis kitos jėgos, dabartinė Vyriausybė gyvuoja paskutines dienas, ir mes tikimės, jog ir požiūris į idėją reikalauti kompensacijos pasikeis", pridūrė diplomatas.

Tarpžinybinė komisija, kuriai vadovauja teisingumo viceministrė Rasa Budbergytė, paskaičiavo okupacijos žalą, vykdydama birželį Seime priimtą įstatymą dėl sovietų metais padarytos žalos atlyginimo. Pagal šį įstatymą Lietuvos Vyriausybė įpareigojama pradėti su Rusija, kaip SSRS teisių perėmėja, derybas dėl žalos atlyginimo.

Įstatymą inicijavo Seimo pirmininkas, konservatorių lyderis Vytautas Landsbergis. Sekmadienį vykusiuose Seimo rinkimuose konservatoriams patyrus pralaimėjimą, Vyriausybę ėmėsi formuoti "naujajai politikai" atstovaujančios jėgos - Naujoji sąjunga ir Lietuvos liberalų sąjunga.

Seimui priėmus minėtąjį įstatymą, kilo Vilniaus ir Maskvos santykių įtampa, abi šalys pasikeitė aštriais pareiškimais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.