aA
JAV valstybės departamentas paskelbė metinį pranešimą apie žmogaus teisių padėtį pasaulyje, kuriame daug vietos skirta Rusijai ir kitoms buvusioms sovietinėms valstybėms.
Pirštas, kaltinimas
Pirštas, kaltinimas
© Corbis/Scanpix
Dokumente, be kita ko, sakoma, kad blogėja padėtis Rusijoje, Baltarusijoje, Uzbekistane ir yra tam tikros pažangos Azerbaidžane, Kirgizijoje ir Kazachstane, nors ten tebėra daug trūkumų, taip pat pasiekta pažangos Ukrainoje.

Didžiausias priekaištas Rusijai - valdžios sutelkimas į vykdomosios valdžios rankas ir "demokratijos pajungimą (savo valdžiai) iš viršaus iki apačios".

Tai, teksto autorių nuomone, pasireiškia tuo, kad atšaukti tiesioginiai gubernatorių rinkimai, priimtos įstatymų dėl rinkimų ir dėl partijų pataisos, ir tai "drauge su tolesniais žiniasklaidos suvaržymais, klusniu parlamentu, korupcija, įstatymų taikymu pasirinktinai, politiniu spaudimu teisėsaugos institucijoms, spaudimu kai kurioms nevyriausybinėms organizacijoms vis labiau mažina valdančiųjų atskaitomybę liaudžiai".

Atskirai kalbama apie padėtį Čečėnijoje ir apskritai Šiaurės Kaukaze, kur, Valstybės departamento vertinimu, tebėra daug piktnaudžiavimų, tarp jų susidorojimų, žmonių dingimo atvejų, kankinimų.

"Antivyriausybinės jėgos Šiaurės Kaukaze taip pat tebevykdo teroristinius sprogdinimus ir rimtai pažeidinėja žmogaus teises", - pažymima pranešime.

Baltarusija apibūdinta pranešime kaip "diktatorinis režimas" ir įtraukta į šią kategoriją drauge su Šiaurės Korėja, Birma, Iranu, Zimbabve, Kuba ir Kinija.

"Prezidentas Lukašenka toliau stengėsi pasiglemžti visą valdžią sau ir savo diktatoriniam režimui", - rašo autoriai, kurie remiasi tuo, kad suiminėjami judėjimų demokratijai ginti aktyvistai, taip pat opozicijos ir nepriklausomi profsąjungų atstovai.

Taip "likviduojamos opozicinės grupės ir įvedami nauji apribojimai pilietinei visuomenei. Žmonės areštuojami politiniais motyvais, uždaryti kai kurie nepriklausomi laikraščiai, o kitų leidyba apribota, be paliovos persekiojamos nevyriausybinės organizacijos".

Valstybės departamentas konstatuoja, kad pagerėjo padėtis Ukrainoje, kuri minima tarp šalių, kur 2005 metais pasiekta didžiausi pažanga kelyje į demokratiją, demokratines teises ir laisves. Į šią kategoriją taip pat įtrauktas Irakas, Afganistanas, Indonezija, Libanas ir Liberija.

Pranešime pabrėžiama, kad Ukrainoje padidėjo teisėsaugos institucijų atskaitomybė, daugiau laisvės turi žiniasklaidos priemonės, valdžia nesikiša į teisės rengti susirinkimus užtikrinimą, panaikinti dauguma apribojimų į asociacijų laisvę, dauguma teisių gynimo grupių veikia nepatirdamos jokio valdžios spaudimo.

Uzbekistane, kur "valdžios veiklos žmogaus teisių srityje rezultatai ir anksčiau buvo pusėtini, per metus padėtis pablogėjo". Pirmiausia Valstybės departamentas rėmėsi tuo, kad žiauriai buvo nuslopintas sukilimas Andižane.

Kalbėdami apie Azerbaidžaną, Kazachstaną ir Kirgiziją dokumento autoriai pažymėjo pažangą žmogaus teisių srityje, bet apskritai rinkimai, Valstybės departamento nuomone, žmogaus teisių požiūriu turi būti rengiami geriau.

Tarp pasaulio regionų, kur, kaip mano Amerikos diplomatinės žinyba, padėtis pagerėjo, nurodyti Balkanai, Didžiųjų ežerų rajonas Centrinėje Afrikoje, kai kurios Lotynų Amerikos šalys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.