aA
Policijos atstovas spaudai Joe Edwardsas (Džo Edvardsas) pranešė, kad prieš 6 valandą ryto visi keleiviai ir pagrobėjai išėjo iš bendrovės "Ariana Airlines" lėktuvo "Boeing 727".

"Lėktuvas tuščias. Užgrobimo krizė baigėsi", sakė J. Edwardsas per spaudos konferenciją.

Baigiamasis šio užgrobimo "veiksmas" įvyko anksti ketvirtadienio rytą, kai lėktuvo keleiviai buvo paleisti du kartus per tris valandas.

Tačiau kol kas liko neatsakytas klausimas, kokie buvo šio 97 valandas užsitęsusio užgrobimo motyvai. Didžiosios Britanijos žiniasklaida spėlioja, jog tai buvo gudriai suregztas sąmokslas, per kurį pagrobėjai ir dalis keleivių siekė gauti prieglobstį Didžiojoje Britanijoje.

Tai, kad visi keleiviai saugiai paleisti, buvo britų policijos derybininkų pergalė. Vesdami derybas su ginkluotais pagrobėjais, derybininkai užėmė "švelnią" poziciją. Krizei praėjus, derybininkai jautėsi pakiliai.

Jau senstelėjęs lėktuvas buvo užgrobtas sekmadienį, 15 minučių po pakilimo iš Afganistano sostinės Kabulo. Jis turėjo skristi vidaus reisu į Mazari Šarifo miestą.

Lėktuvas buvo sustojęs Uzbekijos sostinėje Taškente, Šiaurės Kazachijos Aktiubinsko miestelyje bei Maskvoje, kol pirmadienį, anksti ryte, nusileido Stanstedo oro uoste.

Sustojimų metu pagrobėjai paleido maždaug 20 žmonių. Stanstede prieš du baigiamuosius paleidimus buvo paleisti dar 11 keleivių.

Po to, tuoj po 3 val. ryto, netikėtai buvo nuleistas užpakalinis lėktuvo trapas. Jais nulipo 85 žmonės, įskaitant visas 20 moterų ir visus 20 vaikų. Po to lėktuve liko apie 65 žmones.

Dar maždaug po trijų valandų lėktuvo trapas vėl buvo nuleistas, ir išėjo paskutiniai žmonės - visi vyrai.

Lakūnai jau prieš parą buvo pabėgę per savo kabinos langą, ir lėktuve neliko žmonių, mokančių jį valdyti.

Afganistano radijas pacitavo užsienio reikalų ministrą Wakilą Ahmadą Muttawakilą (Vakilą Ahmadą Mutavakilą), kuris sakė, kad pagrobėjai, regis, reikalavo tik opozicijos lyderio Ismailo Khano (Ismailo Chano) paleidimo iš kalėjimo.

I. Khaną, pramintą "Herato liūtu", fundamentalistai talibai įkalino 1996 metai užėmę Kabulą.

Tuo tarpu žiniasklaidoje imta spėlioti, kad užgrobimas tėra kruopščiai parengtas planas gauti politinį prieglobstį.

Tokius įtarimus patvirtintų tai, kad nebūta jokių pranešimų apie pagrobėjų grasinimus kaip nors pakenkti keleiviams ar susprogdinti lėktuvą. Be to, pistoletais ir granatomis ginkluoti pagrobėjai nepateikė jokių specifinių politinių reikalavimų ir prašė tik maisto, vaistų ir kitų pirmo būtinumo daiktų.

Keli britų laikraščiai pirmuosiuose puslapiuose išspausdino straipsnius, kuriuose teigiama, jog dauguma pagrobto lėktuvo keleivių tokiu būdu mėgina pabėgti iš karo nualinto Afganistano ir gyventi pasiturinčioje bei socialines garantijas suteikiančioje britų visuomenėje.

Afganistano transporto bendrovės "Ariana" vadovas mula Hamidullah (Hamidula) trečiadienį sakė, kad pagrobėjai gali būti susitarę su kai kuriais lėktuvo keleiviais ir galbūt siekia politinio prieglobsčio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.