aA
Arūnas Bukantis Gamtos mokslų daktaras

Rinkimams įtakos turi labai geras arba labai blogas oras. Tarkime, jei pusnys iki kelių ir didžiulis vėjas, dalis rinkėjų mieliau pasiliks namuose nei eis balsuoti.

Taip pat mažesnis rinkėjų aktyvumas būtų ir jei rinkimai vyktų šiltą bei gražią dieną. Jei oro temperatūra + 25, dauguma rinkėjų pasirinks poilsį Palangoje ar Nidoje ir tik prisiekę rinkėjai eis balsuoti. Kaip tik todėl rinkimai rengiami rudenį arba pavasarį.

Geras rudeniškas oras leidžia tikėtis didžiulio rinkėjų aktyvumo, mat ateis visi, kurie yra apsisprendę. Beje, tiek rinkėjų, tiek renkamųjų aktyvumui gana nemažą įtaką turi saulės aktyvumas. Šiuo metu saulės aktyvumas kaip tik yra gana didelis, matyt todėl pasaulyje tiek daug audringų įvykių - paskutinis Jugoslavijoje.

Daugelis permainų, revoliucijų, sukilimų kilo kaip tik Saulės aktyvumo metais (1917 m. - Rusijos revoliucija, 1989-90 m. - Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas). Įrodyta, kad beveik pusės žmonių darbingumui, savijautai, psichologinei pusiausvyrai gamtos reiškiniai kartais turi lemiamos įtakos.

Padidėjus saulės aktyvumui, padidėja žmonių jautrumas, emocingumas, nerimastingumas, žmonės lengviau pasiduoda įkalbinėjimui, agitacijai ir politikai tuo gali pasinaudoti. Lygiai taip pat žmones labai veikia mėnulio fazės. Tarkime mėnulio pilnatys neigiamai veikia dalį žmonių. Bet šie rinkimai vyks esant priešpilnio mėnulio fazei.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

Saulė ir mėnulio fazės taip pat veiks rinkėjus

Veidas