aA
Kūdikio gimimas gali arba sustiprinti šeimą, arba ją išardyti. Viskas priklauso tik nuo jūsų. Nors pakilumo jausmas belaukiant kūdikio ir džiaugsmas jam gimus paprastai suartina tėvus, tačiau tipiški jaunų tėvų konfliktai gali išardyti ir tvirčiausią šeimą. Visgi suėmus save į rankas po pirmųjų, pačių sunkiausių vaiko auginimo metų, jūsų meilė vienas kitam gali dar labiau sustiprėti.
Jauni tėvai
Jauni tėvai
Mes su vyru buvome tikri, kad tinkamai pasiruošėme kūdikio gimimui: sutvarkėme vaiko kambarį ir nupirkome absoliučiai viską - nuo vežimėlio iki vystyklų. Tačiau greitai po sūnaus gimimo pajutome, kad ištisai riejamės ir nežmoniškai erziname vienas kitą. Mes paruošėme savo namus, tačiau ne mūsų santykius...Pasirodo, jie reikalauja ne mažiau dėmesio, nei mūsų pirmagimis.

Pasiruoškite permainoms

Iš anksto pabandykite įsivaizduoti, kaip pasikeis jūsų gyvenimas. Pabendraukite su jaunais tėvais. Apsipraskite su ta mintimi, kad ateityje pabūti tik dviese jums teks daug rečiau. Šeimos psichologijos specialistai pataria būsimiems tėvams susėsti ir pakalbėti apie tai, kaip jie įsivaizduoja savo gyvenimą, gimus kūdikiui.

Kaip organizuos savo laiką, kad pabūtų dviese, pakalbėtų, pasimylėtų, pabūtų su draugais...? Kaip tvarkys daugiau išlaidų reikalaujantį šeimos biudžetą? kaip įsivaizduoja save tėvų vaidmenyje? Jeigu susitarsite dėl daugelio šių dalykų iki vaiko gimimo, vėliau išvengsite galybės nemalonių konfliktų.

Tėtis ir vystykliukai

Konfliktai jaunoje šeimoje iškyla tada, kai jaunas tėtis pradeda jaustis esąs nereikalingas. Juk visas jaunos mamos dėmesys nukreiptas tik į mažylį. Situaciją galima sušvelninti, paruošus tėtį vaiko gimimui. Pavyzdžiui, lovytę vaikui pirkite su vyru, o ne su savo mama.

Pasidalinkite su vyru vaiko priežiūra, įskaitant ir naktinį maitinimą iš buteliuko bei vystyklų keitimą. Jeigu jūs viską darysite viena, labai greitai pervargsite ir tapsite įžeidi. Išskyrus maitinimą krūtimi, vyrai gali prižiūrėti kūdikį taip pat gerai, kaip ir moterys. Kai kurios moterys iš naujo įsimyli savo vyrus, matydamos, kokie jie nuostabūs ir rūpestingi tėčiai.

Laikas sau

Labai svarbu surasti laiko ir pabūti dviese su vyru ir pasikalbėti - padarykite iš to kasdieninį ritualą. Galų gale, pasamdykite auklę, kad galėtumėte nors retkarčiais kur nors ištrūkti. Ramiai ir romantiškai pavakarieniaukite kartu.

Taip pat labai svarbu paeiliui ir po vieną susitikti su draugais, atsipalaiduoti ir vėl pajusti savo asmenybę, nesukant galvos nuolatiniu rūpesčiu dėl kūdikio. Neapleiskite užsiėmimų, kuriuos lankėte iki kūdikiui gimstant. Dirbantys tėvai ypač dažnai aukoja mažus malonumus, kad daugiau dėmesio skirtų vaikui, pamiršdami, kad kūdikiui bus tik blogiau, kai tėvai bus įsitempę ir pervargę.

Seksas

Jaunų tėvų seksas dažnai yra lyginamas su vaikščiojimu po minų lauką. Čia reikėtų šį tą paaiškinti: moterys po gimdymo dažnai gėdijasi savo pasikeitusio kūno, o vyrai tuo tarpu trokšta kuo greičiau "susigrąžinti" savo žmoną...Jiems sunku suprasti, kad moterys jaučiasi mažiaus patrauklios dėl savo nėštumo metu padidėjusio svorio, kad maitinančios krūtimi moterys yra pavargusios dar kelis mėnesius po gimdymo. O moterys ne visada prisimena, kad vyrui taip pat reikia dėmesio...

Išeitis - pozityvus požiūris į kūną ir į seksą, nuo kurio tikrai neverta nusigręžti dėl savo pakitusios išvaizdos. Todėl pasistenkite surasti laiko sau ir pasportuokite - tai tikrai labai svarbu jaunoms mamoms jų gyvenimo tonuso bei savęs vertinimo pakėlimui. Ir nors jūs nejaučiate ypatingo poreikio seksui - visgi pabandykite (bent jau prisiminkite, kiek malonumo jums tai anksčiau suteikdavo).

Ir net jeigu galvojate, kad jūsų kūnas yra toli nuo idealo, neleiskite, kad sąmonę užvaldytų gėdos bei nepilnavertiškumo jausmas. Jūsų pilvo odoje atsirado bjaurios strijos? na ir kas. Užgesinkite šviesą... Galų gale, bent prisiglauskite vienas prie kito, jeigu neturite noro mylėtis.

Tapę tėvais, jūs atrasite vienas kitame daug naujo. Tai puiki galimybė augti kartu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.