aA
Europos Sąjungos Teisingumo teismui panaikinus tabako reklamos draudimą, Lietuvos valdžia ketina kuo skubiau atšaukti jį ir mūsų šalyje.
ES Teisingumo teismas nusprendė, kad tabako reklamos draudimas, įvestas kaip bendroji rinkos reguliavimo priemonė ir turėjęs visiškai įsigalioti 2006 m., yra nelegalus. Teismui anuliavus direktyvą, tam tikros tabako gaminių reklamos formos tebegali būti ribojamos. Tačiau visiškas reklamos draudimas ES šalyse narėse buvo panaikintas drauge su ES direktyvos anuliavimu.

Lietuvos Seimas šį pavasarį priėmė Tabako kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis tabako reklama buvo visiškai uždrausta jau nuo gegužės 1-osios. Valstybės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybai (VTAKT) nubaudus lakūną Jurgį Kairį už draudžiamą tabako reklamą, premjeras Andrius Kubilius pažadėjo dėti visas pastangas, kad drastiškos įstatymo normos būtų sušvelnintos.

Apsidžiaugė

"Europos Sąjungos Teisingumo teismo sprendimą premjeras įvertino kaip labai gerą žinią, - vakar LŽ sakė premjero atstovas spaudai Audrius Bačiulis. - Anot ministro pirmininko, tai rodo, jog su sveiku protu, priimant svarbius sprendimus, kartais prasilenkiama ne tik Lietuvoje, bet ir Europos Parlamente".

A.Bačiulis LŽ informavo, kad iki artimiausio Vyriausybės posėdžio kitą trečiadienį ketinama išanalizuoti ES Teisingumo teismo nutartį ir teikti Seimui svarstyti naujas Tabako kontrolės įstatymo pataisas, panaikinančias visišką tabako reklamos draudimą.

Sveikata

Tuo tarpu vienas didžiausių tabako reklamos draudimo šalininkų, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas LŽ tikino, jog Seimas neturi pagrindo svarstyti Vyriausybės rengiamų pataisų. "Pagrindinis mūsų argumentas teikiant įstatymo pataisas buvo Lietuvos žmonių sveikata, sakė jis. - Todėl neprivalome atsižvelgti į Europos Sąjungos sprendimą ir anuliuoti savo nacionalinio įstatymo nuostatų, - kalbėjo A.Matulas. - Be to, tabako reklamą televizijoje draudžia ir šiemet Seimo ratifikuota tarptautinė konvencija "Televizija be sienų".

Europos teisės departamento, sinchronizuojančio ES ir į ją kandidatuojančios Lietuvos teisinę bazę, generalinio direktoriaus pavaduotoja Marija Anciuvienė sakė, kad Lietuva iš tiesų neprivalo atšaukti tabako reklamos draudimo, jei jis buvo priimtas argumentuojant ne ES direktyvų vykdymu, o kitais motyvais. M.Anciuvienė pabrėžė, kad Lietuva neprivalo atšaukti reklamos draudimo, nes dar nėra ES narė, todėl mūsų valstybėje ne visi ES teisės aktai galioja. Be to, pasak tarptautinės teisės specialistės, Lietuvoje veikiantis tabako reklamos draudimas neprieštarauja ES teisinei bazei. "Apsispręsti dėl įstatymo keitimo turi pati Lietuva", - sakė M.Anciuvienė.

Provincialumas

Seime kaip užkietėjęs rūkalius pagarsėjęs parlamentaras Vytautas Bogušis LŽ sakė esąs "suinteresuotas asmuo", tačiau neslėpė savo pasitenkinimo dėl ES Teisingumo teismo sprendimo. Jis teigė netikįs dideliu tabako reklamos poveikiu. "Mano šeimoje yra trys vaikai, du jų - pilnamečiai, ir nė vienas namie nerūko", - sakė V.Bogušis prisipažindamas, jog pats rūko labai seniai. "Kai kurie mūsų šalies įstatymai yra idiotiški, - piktinosi V.Bogušis. - Jie rodo mūsų šalies provincialumą, tai įrodo ir Teisingumo teismo sprendimas".

Gegužę Lietuvoje įsigaliojus visiškam tabako reklamos draudimui VTAKT už tabako reklamą 5 tūkst. Lt dydžio baudomis nubaudė daugiau nei 15 Lietuvoje veikiančių firmų ir įmonių.