aA
JAV mokslininkai ketvirtadienį paskelbė iššifravę 3 žmogaus chromosomų genetinius kodus. Tai gali padėti gydyti kai kurias vėžio formas, diabetą ir kitas ligas.
DNA
DNA
JAV energetikos sekretorius Billas Richardsonas (Bilas Ričardsonas) sakė, kad 5-oji, 16-oji ir 19-oji chromosomos turi 10-15 tūkst. genų ir sudaro apie 11 proc. viso žmogaus genomo. Mokslininkai iš Genomo instituto Kalifornijoje sekvenavo (nustatė seką) 90 proc. minėtų chromosomų bazių porų, sakė B. Richardsonas.

Šis atradimas yra paskutinis laimėjimas varžybose, kuriose daug valstybinių ir privačių mokslo įstaigų stengiasi pirmosios sekvenuoti žmogaus genomą ir suprasti žmogaus biologiją bei genų reikšmę ligoms.

1999-ųjų gruodį britų, amerikiečių ir japonų mokslininkai paskelbė sekvenavę 22-ąją žmogaus chromosomą, antrą mažiausią iš 23 chromosomų porų. 22-ojoje chromosomoje nustatyta apie 33 mln. bazių porų. Tuo tarpu 5-oji, 16-oji ir 19-oji turi apie 300 mln. bazių porų, o visas žmogaus genomas sudarytas iš maždaug 3 mlrd. DNR bazių porų.

Praėjusią savaitę privati kompanija "Celera Genomics" paskelbė baigusi pirmąjį vieno asmens viso genomo sekvenavimo etapą. "Celera" ir valstybės finansuojamos institucijos yra nustačiusios vaisinės muselės genomą.

Kai kuriuose 5-osios, 16-osios ir 19-osios žmogaus chromosomų genuose yra defektų, kurie gali būti prielaida inkstų ligoms, prostatos ir tiesiosios žarnos vėžiui, leukozei, hipertonijai, diabetui ir aterosklerozei atsirasti.

DNR sekvenavimas yra tik pirmas žingsnis link žmogaus genetinio kodo supratimo. Dabar šią informaciją reikia panaudoti genų identifikavimui ir nustatyti, ką tie genai koduoja.

Su 5-osios, 16-osios ir 19-osios chromosomų bazių sekomis nemokamai galės susipažinti mokslininkai iš valstybinių ir privačių institucijų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.