aA
"Benzenui iš Kinijos Sungario upės patekus į Amūrą, atsiradusi ekologinė problema, Rusijai bus aktuali mažiausiai iki birželio, ir pagrindine šios nelaimės auka taps ne žmonės, bet Ochotsko jūros bioresursai, sakė ketvirtadienį Rusijos gamtos priežiūros tarnybos vadovo pavaduotojas Olegas Mitvolis.
Taip atrodo bėgantis pro užtvanką vanduo (Kinija).
Taip atrodo bėgantis pro užtvanką vanduo (Kinija).
© Reuters/Scanpix
Benzeno teršalų dėmės, praėjusio penktadienio naktį pasiekusios Amūrą iš Kinijos, priekinis kraštas buvo už 163 km nuo Chabarovsko.

Maždaug 100 tonų nuodingų medžiagų pateko į Kinijos Sungario upę, kuri yra Amūro intakas, per sprogimą chemijos gamykloje Dzilino provincijoje lapkričio 13 dieną. Benzeno junginių dėmė nusidriekė upe maždaug 180 kilometrų.

O.Mitvolis sakė, kad kai kuriose Chabarovsko vandenvietėse nepaprastųjų tarnybų įrengtos valymo sistemos pajėgia valyti geriamąjį vandenį. Jis prisipažino pats ragavęs to vandens ir, nors skoniu "jis labiau priminė chloro pagrindu pagamintą baliklį, nieko bendra su teršalais iš Kinijos neturėjo".

Tarnybos vadovo nuomone, Kinijoje įvykusios avarijos pasekmes "teks srėbti" dar pusmetį.

"Benzeno junginiai nusės lede, pagrindiniai valymo darbai vyks per pavasario potvynius. Pagrindinei dėmei nutolus jokiu būdu negalima nutraukti vandens mėginių tyrimo, nes chloro junginiai gali pasirodyti bet kurią akimirką iki pat birželio", - įspėjo O.Mitvolis.

Jis taip pat teigia, kad nepaprastosioms tarnyboms pavyko maksimaliai apsaugoti nuo nepageidaujamų padarinių žmonių sveikatą, bet pripažino, kad laboratorijos Chabarovsko krašte užfiksavo 4-5 kartus didesnę už leistiną žuvies ūkiams žalingų medžiagų koncentraciją. Chabarovsko krašte jau uždrausta žvejoti.

Bet blogiausia, kad benzenas jau artimiausiu metu gali patekti į Ochotsko jūrą - svarbiausią Rusijos jūrų biologinių išteklių šaltinį.

Nors teršalai, kol pasiekė Rusijos teritoriją, yra nebe tokie koncentruoti, benzenas "įšąla į ledą ir tampa lėtojo veikimo mina, kuri atbus ateinantį pavasarį", yra nurodžiusi Chabarovsko merija.

Benzenas sukelia anemiją ir kitus kraujotakos sistemos sutrikimus, taip pat kenkia inkstams ir kepenims.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.