aA
Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius siūlo užkirsti kelią atleisti daugumai neįtinkantį Antikorupcijos komisijos vadovą. Ketvirtadienį plenarinio posėdžio metu A.Kubilius pasiūlė taisyti Seimo statutą, numatant, kad Antikorupcijos komisijos vadovo nebūtų galima atleisti paprasta balsų dauguma, kaip yra šiuo metu.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
"Siūlau nedelsiant padaryti pataisas Seimo statute, kad Antikorupcijos komisijos pirmininko iš pareigų nebūtų galima atleisti tokia paprastų balsų dauguma, kokia yra atleidžiama iš kitų pareigų, nes tikrai žmogus šiose pareigose turi būti apsaugotas nuo jo veikla nepatenkintos valdančiosios daugumos bandymų jį persekioti", - sakė A.Kubilius.

Šiuo metu Seime priimant teisės aktus paprastos balsų daugumos nepakanka tik balsuojant dėl Konstitucijos pataisų bei prezidento vetuotų įstatymų - šiuo atveju reikalaujama, kad teisės aktą palaikytų ne daugiau kaip pusė balsavusių, o daugiau kaip kaip pusė visų Seimo narių.

Griežtinti Antikorupcijos komisijos vadovo atleidimo procedūras A.Kubilius pasiūlė po to, kai "darbiečiai" užsimojo iš šio posto pašalinti partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui neįtikusį parlamentarą Petrą Bagušką.

DP taryba praėjusią savaitę priėmė sprendimą pašalinti partijos "opozicijos" flangui atstovaujantį P.Bagušką. Iš partijos pašalintas parlamentaras P.Baguška įtaria, jog partijos vadovo nemalonę užsitraukė tiek dėl jo atžvilgiu išsakytos kritikos, tiek dėl savo veiklos Seimo Antikorupcijos komisijoje.

DP tarybai nusprendus atsikratyti lyderiui neparankiu parlamentaru, V.Uspaskichas prakalbo ir apie galimas kandidatūras į P.Baguškos vadovaujamos Antikorupcijos komisijos pirmininko postą.

Siekdamas iš šio posto pašalinti P.Bagušką, DP lyderis netgi yra pasirengęs atsisakyti partijai priklausančios komisijos vadovo posto kvotos.

V.Uspaskichas žiniasklaidai yra pareiškęs, jog P.Bagušką komisijos pirmininko poste galėtų pakeisti praėjusią Seimo kadenciją jai vadovavusi socialliberalė Nijolė Steiblienė.

V.Uspaskicho kalbas, esą Antikorupcijos komisijai vadovauti galėtų socialliberalė Nijolė Steiblienė, pati parlamentarė vertina kaip bandymą pasinaudoti jos vardu.

"Tai yra absoliuti nesąmonė, V.Uspaskichas sumanė pasinaudoti mano, kaip buvusios Antikorupcijos komisijos vadovės, vardu, kad iš šio posto būtų lengviau pašalinti P.Bagušką", - antradienį BNS sakė N.Steiblienė.

Socialliberalai spėja, jog dar viena priežastis, dėl kurios V.Uspaksichas jiems netiesiogiai pasiūlė "darbiečiams" priklausantį postą - siekis paerzinti koalicijos partnerius socialdemokratus.

DP iniciatyvas keisti Antikorupcijos komisijos vadovą skeptiškai vertina tiek opozicija, tiek valdantieji.

"Manau, kad abudu kolegos galėtų gerai dirbi, ir N.Steiblienė, ir P.Baguška, bet kolegos iš socialliberalų visas kvotas išnaudoję su kaupu, kol kas socialliberalai į naują kvotą negalėtų pretenduoti ko nors neatsisakydami", - spaudos konferencijoje sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

Socialliberalai, būdami mažiausia valdančiųjų frakcija Seime, turi nemažai įtakingų postų - jų lyderis Artūras Paulauskas vadovauja parlamentui, partijai priklauso Audito bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetų, NATO reikalų komisijos vadovų postai. Seimo socialliberalų frakcijoje šiuo metu yra 10 narių.

Pabrėžęs, jog nemato priežasčių P.Baguškai trauktis iš Antikorupcijos komisijos vadovo pareigų, J.Olekas leido suprasti, jog iš "darbiečių" pašalintas parlamentaras su džiaugsmu būtų priimtas į socialdemokratų frakciją.

"Kaip minėjau, P.Baguška yra produktyviai ir sąžiningai dirbantis Seimo narys, kol kas nesitariau su frakcija, bet manau, kad didžioji dalis frakcijos narių pritartų tokiam apsisprendimui (priimti P.Bagušką į frakcija - NS), bet kol kas jis dar yra kitos frakcijos narys", - spaudos konferencijoje sakė J.Olekas.

P.Bagušką, kurį ketvirtadienį DP frakcija išbraukė iš savo narių, kol kas neskuba rinktis naujos frakcijos.

"Nieko aš neapsisprendžiau, dirbsiu Seimo nario darbą, dar kol kas vadovauju Antikorupcijos komisijai, darbų labai daug, taip kad sprendimo jokio nėra priimta, nors pasiūlymų yra iš visų frakcijų", - Seime ketvirtadienį žurnalistams sakė P.Baguška.

P.Bagušką pašalinus iš didžiausios parlamentinės DP frakcijos, ji Seime turi 39 vietas iš 141.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.