aA
Šiandien baigėsi anksčiau Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro Ramučio Jancevičiaus nustatytas buvusio viešbučio „Draugystė“ (dabar „Crowne Plaza“) privatizavimo tyrimo terminas, todėl jį prokuratūros vadovas pratęsė iki kitų metų sausio 11 dienos.
Algirdas Brazauskas
Algirdas Brazauskas
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
Iki šios dienos du prokurorai, atliekantys, tyrimą turės priimti sprendimą – bylą nutraukti arba, jei paaiškėtų, kad privatizavimo procedūros buvo pažeistos, nustatyti galimus to kaltininkus, o vėliau ją perduoti į teismą.

Nors premjero Algirdo Brazausko žmonos Kristinos Brazauskienės valdomo viešbučio privatizavimo aplinkybes besiaiškinantys pareigūnai jau apklausė visus liudininkus ir teoriškai galėtų baigti tyrimą, tačiau dar nėra gautos specialistų, analizuojančių teisines ir finansines privatizavimo aplinkybes, išvados. Nuo jų, anot R.Jancevičiaus, ir priklauso kaip pasibaigs byla.

„Jei specialistų išvadose bus kalbama apie pažeidimus, klausimas, kas tai padarė? Tada juos reikės rasti. Tačiau, jei viskas atlikta preciziškai, viską baigsime“, - DELFI sakė R.Jancevičius. Jis neįvardino, kokios institucijos specialistai prokurorų pavedimu atlieka „Draugystės“ privatizavimo teisinį ir finansinį vertinimą.

A.Brazauskas, žurnalistų paklaustas, ar ne per ilgai truks tyrimas dėl „Draugystės" privatizavimo, sakė: „Aš gi ne prokuroras, o to reikėtų klausti prokurorų.<...>Nori, matyt, iki galo, rimtai ištirti. Aš nesikonsultuoju, nedalyvauju šitam dalyke. Mane vieną kartą apklausė ir tuo viskas baigėsi. Kada laikys reikalinga, tada pateiks (išvadą)".

DELFI primena, kad vadinamoje „Draugystės“ privatizavimo byloje buvo apklaustas premjeras A.Brazauskas, jo žmona K.Brazauskienė ir jos pirmasis vyras Antanas Butrimas. Parodymus davė ir anksčiau Vyriausybei vadovavę Adolfas Šleževičius, Gediminas Vagnorius bei Andrius Kubilius.

„Draugystės“ privatizavimo procesai prasidėjo 1994 ir baigėsi 2000 metais. Tačiau prokurorams Valstybės turto fondo (VTF) gavus medžiagos apie „Draugystės“ privatizavimo faktus po 2000 metų, buvo nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą. Jį lapkričio 18 dieną buvo pavesta atlikti Vilniaus apygardos prokuratūrai.

Prokurorai yra atlikę du patikrinimus, susijusias su K.Brazauskienės verslu. Vienas jų buvo vykdytas ir nutrauktas 1998 metais dėl viešojo maitinimo įstaigos „Šešupė“ privatizavimo. Todėl šiemet šio tyrimo atnaujinti nebeprireikė, nes be to, kad 1998 metais buvo atlikti visi reikiami veiksmai, jau yra suėjęs senaties terminas.

Antrą patikrinimą Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra atliko dėl „Draugystės“ privatizavimo, tačiau prokurorai neradę nusikaltimo sudėties bylą buvo nutraukę. Šis prokuratūros sprendimas, šių metų lapkritį Vilniaus apygardos prokuratūrai pradėjus naują tyrimą, panaikintas nebuvo.

Dėl su A.Brazausko žmonos verslu susijusių aplinkybių išaiškinimo savo nuomonę buvo išsakęs ir šalies prezidentas Valdas Adamkus. Jis yra sakęs, kad tiriant A.Brazausko šeimos verslą, savo galias turi panaudoti ir VTF, ir Valstybės kontrolė, ir Specialiųjų tyrimų tarnyba bei kitos teisėtvarkos ar kontrolės funkcijas vykdančios institucijos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.