aA
Seimas trečiadienį po ilgų ginčų dar kartą išbraukė iš posėdžio darbotvarkės vadinamojo Liustracijos įstatymo pataisų paketą. Tokį sprendimą Seimo valdyba turėjo priimti po to, kai Seimas nepatvirtino visos posėdžio darbotvarkės.
Seimas
Seimas
© DELFI
Darbo grupės parengtas naujasis Liustracijos įstatymo variantas, numato pakartotiną 12 mėnesių prisipažinimo ir registracijos terminą slapta su buvusios SSRS tarnybomis bendradarbiavusiems asmenims.

Antradienį Seimas balsų dauguma jau buvo apsisprendęs minėtų įstatymų pataisų svarstymą atidėti vėlesniam laikui po naujųjų metų.

Tačiau Seimo valdyba trečiadienį vėl įtraukė pataisas į neeilinio trečiadienio posėdžio darbotvarkę.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Alvydo Sadecko aiškinimu, šiuo atveju buvo atsižvelgta ir į Vyriausybės atstovės Europos žmogaus teisių teisme nuomonę, jog būtina paspartinti pataisų svarstymo ir priėmimo procesą.

Europos žmogaus teisių teisme šiuo metu nagrinėjamos kelios buvusių KGB bendradarbių bylos prieš Lietuvą.

Tačiau kai kurie parlamentarai siūlymus sparčiau svarstyti Liustracijos įstatymo pataisas intrepretavo kaip norą kuo greičiau priimti įstatymų pataisas, kuriomis esą, be kita ko, būtų performuota ir šiuo metu veikianti Liustracijos komisija, kuriai vadovauja Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro vadovė Dalia Kuodytė.

Seimo opozicijos atstovai siūlė dideles diskusijas keliantį pataisų svarstymą atidėti ramesniam laikui - kitų metų sausiui.

Tačiau Seimo posėdžiui pirmininkavęs Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas apeliuodamas į statuto nuostatas atsisakė teikti balsavimui opozicijos siūlymus.

Č.Juršėną atsižvelgti į minėtus siūlymus galiausiai ragino ir kai kurie socialdmeokratų frakcijos nariai.

Opozicijai savosios pergalės pavyko pasiekti Seimui nepatvirtinus visos darbotvarkės.

Pagal nuo 2000 m. galiojantį įstatymą buvę KGB ir kitų sovietinių spectarnybų darbuotojai bei slaptieji bendradarbiai privalėjo prisipažinti ir registruotis specialioje komisijoje.

Prisipažinusiųjų duomenys buvo įslaptinti, o nuslėpusiųjų savo KGB praeitį laukė paviešinimas ir kai kurie profesinės veiklos apribojimai.

Per nustatytą pusantrų metų laikotarpį liustracijos komisijai prisipažino maždaug pusantro tūkstančio buvusių KGB darbuotojų ir agentų. Manoma, kad KGB slaptųjų bendradarbių buvo kelissyk daugiau ir neprisipažinusiųjų gali būti apie 4,5 tūkst.

Kaip anksčiau yra sakęs NSGK vadovo A.Sadecko, pasibaigus registracijos terminui, liko nemažai žmonių, norinčių prisipažinti apie slaptą bendradarbiavimą su specialiosiomis sovietinėmis tarnybomis.

Nuo šių metų kovo veikianti naujos sudėties tarpžinybinė liustracijos komisija yra nustačiusi 35 KGB bendradarbius. Aštuoniolika pavardžių jau paskelbta.

Trylika išaiškintų KGB bendradarbių nesutiko su komisijos išvadomis ir apskundė jas teismui. Jų pavardės bus paskelbtos tik tuomet, jeigu teismas atmes šiuos skundus. Dar kelios pavardės bus paskelbtos suėjus nustatytam terminui, jeigu per jį ir šie asmenys nesikreips į teismą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.