aA
Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris pirmadienį nutraukė garbės ryšius su savo gimtuoju miestu Austrijoje, kurio pareigūnai kritikavo jį dėl sprendimo atmesti mirti nuteisto kalinio malonės prašymą.
Arnoldas Schwarzeneggeris
Arnoldas Schwarzeneggeris
© Sipa/Scanpix
A.Schwarzeneggeris pareikalavo, kad Graco miestas liautųsi naudojęs jo vardą vietos stadiono pavadinime bei reklamose ir grąžino "garbės žiedą", kurį jam miesto pareigūnai įteikė 1999 metais. Pasak gubernatoriaus, atrodo, kad jo gimtojo miesto politikai jį atstūmė.

Grace buvo imtasi iniciatyvos pervardyti A.Schwarzeneggerio stadioną dėl to, kad austrų kilmės Kalifornijos gubernatorius šį mėnesį leido įvykdyti mirties bausmę nuteistajam Stanley Williamsui.

Buvęs nusikaltėlių gaujos lyderis S.Williamsas, kuris, pasak jo šalininkų, išpirko savo kaltę keliose savo knygose ragindamas jaunimą nesusidėti su nusikaltėlių gaujomis, nuo mirtinos injekcijos mirė gruodžio 13 dieną, po to, kai jo apeliacijas atmetė teismai, o malonės prašymą - A.Schwarzeneggeris.

Bausmė S.Williamsui, kuris mirties už grotų laukė 24 metus, buvo įvykdyta po atkaklių bet nesėkmingų jo šalininkų pastangų atnaujinti šią bylą. Mirti jis buvo nuteistas už keturių žmonių nužudymą per du apiplėšimus 1979 metais netoli Los Andželo.

A.Schwarzeneggeris ir kiti pažymi, jog nuolatiniai jo pareiškimai, kad jis esąs nekaltas, paneigia bet kokius teiginius, kad jis gailisi ir atpirko savo kaltę.

Graco miesto taryba vietos stadioną turėtų pervardyti sausio 19 dieną, rašoma A.Schwarzeneggerio laiške Graco merui Siegfriedui Nagliui.

"Šių veiksmų priežastis tikriausiai yra sprendimas, kurį priėmiau kaip Kalifornijos gubernatorius, - nurodė A.Schwarzeneggeris. - Po nuodugnaus patikrinimo atmečiau teisėtai nuteisto keturių žmonių žudiko malonės prašymą, ir jam pagal šios valstijos įstatymus buvo įvykdyta mirties bausmė".

"Per savo gubernatoriaus kadenciją tikriausiai turėsiu priimti panašių ... sunkių sprendimų, - rašė A.Schwarzeneggeris. - Kad atsakingiems Graco miesto politikams nereikėtų toliau rūpintis, nuo šios dienos atšaukiu jų (turėtą) teisę naudoti mano vardą ryšium su Lybenojerio stadionu".

Buvęs kultūrizmo čempionas ir Holivudo žvaigždė A.Schwarzeneggeris jaunystėje treniruodavosi šiame stadione, kuris jo vardu buvo pavadintas 1997-aisiais.

Gubernatorius sakė grąžinantis "garbės žiedą". "Kadangi oficialusis Gracas, kaip atrodo, nebepriima manęs kaip saviškio, šis žiedas neteko savo prasmės ir vertės man", - nurodė A.Schwarzeneggeris ir pridūrė: "Jis jau išsiųstas".

A.Schwarzeneggeris sakė vis dar laikantis save žmogumi iš Graco ir Austrijos. "Laukiu artimiausios progos, kai vėl galėsiu apsilankyti Grace", - sakoma gubernatoriaus laiške, kurį paskelbė jo sekretoriatas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.