aA
Vakar naktį į Kauno medicinos universiteto klinikas (KMUK) atvežta sunkiai sužalota Dainavos vidurinės mokyklos devintokė. Šoko ištikta penkiolikametė apie pirmą nakties aptikta viename Partizanų gatvės penkiaaukštyje.
Greitosios medikus bei policiją į jį iškvietė daugiabučio gyventojai, išgirdę iš vieno penktojo aukšto buto sklindančias dejones.

Sulaužytas stuburas ir dubens kaulai

Atvykus medikams bei policijai, dejuojančioji bute rasta viena. Kaip spėjama iš aptiktos aplinkos, bute besilinksminusi kompanija buvo išsilaksčiusi.

Mergaitė buvo tokios būklės, kad nesugebėjo atsakyti į jai užduodamus klausimus.

Nuvežus sužalotąją į KMUK, konstatuota, kad lūžę jos dubens kaulai bei stuburas.

Gilų šoką patyrusi paauglė - reanimacijos specialistų globoje. Pastarųjų teigimu, dėl patirtos psichikos traumos ji nelabai sugeba atsakyti į klausimus, kas jai nutiko. Tačiau vakar po pietų teisėsaugininkams leista penkiolikametę apklausti.

Mikrorajono baubas

Penkiaaukščio, iš kurio nukentėjusioji išvežta į KMUK, gyventojai vakar bendrauti su žiniasklaida vengė neslėpdami, kad bijo keršto. Tik viena moteris prasitarė, kad apie penkiolikos šešiolikos metų “piemenų gaujos” pradėjo kopti laiptais į minėtą penktojo aukšto butą dar apie ketvirtą dienos.

“Šiąnakt jau nemiegosime”, - replikavo šį bruzdesį užfiksavę kaimynai, jau ne kartą kvietę į šį butą policiją. Anot kaimynų, jame gyvena motina su septyniolikmečiu sūnumi, tačiau tikrasis buto šeimininkas - pastarasis, jau seniai pavertęs jį mikrorajono nepilnamečių lindyne.

Dainavos policija, pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus paauglės sveikatos sutrikdymo, neslepia, kad septyniolikmetis Mantas K. - jai gerai žinomas. Operatyviniais duomenimis, iš buvusių savo bendraklasių jis subūręs mikrorajone nepilnamečių gaują, kuri plėšia, vagia ir kitaip smurtauja.

Konfliktiški su policija ir šio nepilnamečio mamos santykiai. Pastaroji, apklausta po šio įvykio, prisipažino eilinį kartą palikusi sūnui namuose “laisvą plotą”. Kur yra pareigūnų ieškomas jos sūnus, moteris teigė nežinanti.

Iki pavakarės septyniolikmečio rasti nepavyko, tai dar labiau stiprino įtarimus apie toli gražu ne epizodinį jo vaidmenį šioje istorijoje.

“Draugių” versija

Pagal penkiolikametei diagnozuotus sužalojimus, panašu, kad ji galėjo būti išmesta iš penktojo aukšto.

Paauglės tėvai, sužinoję apie nelaimę iš policijos, pirmiausiai puolė skambinti dviem dukros bendraklasėms, su kuriomis ji sekmadienį vakarojo. Pastarosios teigė išsiskyrusios su drauge apie pusę dešimtos vakaro ir daugiau jos nemačiusios.

Tą patį šios Dainavos vidurinės mokyklos devintokės pakartojo ir vakar rytą iškviestos į mokyklos direktoriaus, į kurį pagalbos kreipėsi reanimacijoje esančios penkiolikametės tėvai, kabinetą. Mokyklos direktorius Vytautas Kvederaitis dienraščiui teigė, kad devintokės pasakojo vakarojusios sekmadienį su trimis vaikinais visai kitame Partizanų gatvės name, negu po vidurnakčio aptikta jų draugė. Devintokių patikinimu, kompanija alkoholio nevartojo, tik šnekučiavosi.

Apie pusę dešimtos jos abi išėjusios, KMUK gydoma bendraklasė liko. Kodėl, sunkiai ašaras tramdžiusios paauglės paaiškinti negalėjo. Tačiau teigė, kad po to dar grįžusios, skambinusios į šio buto duris apie penkiolika minučių, bet jų niekas neatidarė.

Po vidurnakčio jų draugė, patyrusi sunkią traumą, aptikta už kelių namų esančiame penkiaaukštyje.

Vakar po pietų, kaip įtariama, kažką slepiančios nukentėjusiosios bendraklasės buvo apklausinėjamos ir policijoje.

Įtariamųjų paieška

Mokyklos direktorius KMUK gydomą devintokę apibūdino maždaug taip: “Nei pati geriausia, nei pati blogiausia mūsų moksleivė”, tačiau akcentavo, kad pastaruoju metu ji labai prastai lankė mokyklą. “Jos draugės mokyklą lanko dar blogiau”, - dūsavo V.Kvederaitis.

Paauglės bendraklasės teigė žinančios tik kartu vakarojusių vaikinų vardus. “Drauge su kolega - J.Urbšio vidurinės mokyklos direktoriumi pagal šias užuominas išskaičiavome, kad tai gali būti trys J.Urbšio vidurinės mokyklos devintokai”, - teigė dienraščiui V.Kvederaitis.

J.Urbšio vidurinės direktorius patvirtino, kad numanomi įtariamieji priskiriami “rizikos grupės” moksleiviams. Tačiau buto, kuriame aptikta sužalota devintokė, šeimininkas Mantas K. šioje mokykloje, į kurią atėjo iš Dainavos vidurinės, jau nebesimoko.

Dainavos policija teigia, kad sužalota devintokė jų akiratyje nebuvusi. Tai, kas su ja atsitiko, pareigūnai vadina nesuvokiamu žiaurumu. “Galbūt paauglė nesutiko tenkinti kažkokių kompanijos norų? - dalijosi jie abejonėmis su dienraščiu. - Tačiau pagal žiaurumo pobūdį neatmetama, kad galimai šiai penkiolikametei surengtai egzekucijai vadovavo merginos, pasižyminčios didesniu žiaurumu už vaikinus”.