aA
Per sekmadienį vykusį iškilmingą Krokuvos Jogailos universiteto 600 metinių įkūrimo minėjimą, prieš pat į tribūną pakylant Lenkijos prezidentui Aleksandrui Kwasniewskiui (Aleksandrui Kvasnevskiui), šalies Katalikų Bažnyčios primas, kardinolas Jozefas Glempas (Juzefas Glempas), netikėtai išėjo iš salės.
Šis jo žingsnis neliko nepastebėtas. Žiniasklaida tai pavadino nemaloniu incidentu, nors primas suskubo pareikšti, jog "nežinojo, kad iškilmėse kalbės A. Kwasniewskis". Hierarchas sakė skubėjęs į traukinį ir paneigė, kad jo skubus išvykimas buvo kaip nors susijęs su prezidentu ar jo kalba.

Krokuvos miesto taryba praėjusią savaitę šalies vadovą paskelbė persona non grata. Tokio žingsnio imtasi, kai katalikas kandidatas į prezidentus per televiziją parodė vaizdajuostės ištrauką, kurioje prezidentas ragina patarėją parodijuoti lenkų kilmės popiežių Joną Paulių II. Savivaldybės deputatų nuomone, "prezidentas ir jo ministras Jono Pauliaus II parodijavimu įžeidė miestą, kuriame popiežius praleido netrumpą gyvenimo dalį".

Dėl šių sumetimų Krokuvos universiteto jubiliejinėse iškilmėse atsisakė dalyvauti miesto viceprezidentas. Lenkijos prezidento ir jo ministro poelgį taip pat pasmerkė Liublino miesto taryba.

Tuo tarpu o rganizacija "Katalikų akcija" paskelbė kreipimąsi, kuris buvo perskaitytas bažnyčiose per sekmadienio mišias ir kuriame tvirtinama, kad ateistas nenusipelno tikinčiųjų paramos.

"Katalikų akcijos" pareiškime A. Kwasniewskio pavardė nėra minima, tačiau leidžiama aiškiai suprasti, kad kalbama būtent apie jį - vienintelį iš 13 kandidatų į prezidentus, kuris atvirai prisipažino esąs netikintis.

"Ateistas nenusipelno tikinčiųjų paramos, nes neatsižvelgia į žmogaus dvasinius poreikius ir parems įstatymus, prieštaraujančius krikščioniškoms vertybėms", sakoma pareiškime.

"Balsuodamas už žmogų, kuris neatstovauja krikščioniškoms vertybėms, tikintysis konfliktuos su savo sąžine ir religine tapatybe", tvirtina "Katalikų akcija".

Ypač griežtai A. Kwasniewskį užsipuolė jo paties rimčiausio varžovo - "Solidarumo" rinkimų akcijos (SRA) pirmininko Mariano Krzaklewskio (Marijano Kšaklevskio) šalininkai, o Žemosios Silezijos Vroclavo miesto "Solidarumo" aktyvistai net pakvietė surengti "moralinio pasipriešinimo manifestaciją".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.