aA
Seimo ir LDDP nario Juozo Bernatonio teiginys per televiziją apie Vytauto Landsbergio sklypą įžeidė Seimo pirmininką.
Šiandien Seimo Etikos ir procedūrų komisija svarstys LDDP frakcijos nario J.Bernatonio poelgį. Parlamentaro frazė, pasakyta kovo mėnesį radijo ir televizijos laidoje "Paskutinė kryžkelė", paskatino Seimo pirmininką kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją.

"Š.m. kovo 24 d. televizijos laidoje "Paskutinė kryžkelė" Seimo narys Juozas Bernatonis apkaltino mane tokiais žodžiais: "Landsbergis savo sklypo istorijoje Žvėryne taip pat pasikėsino užvaldyti svetimą turtą stambiu mastu". Kitu sakiniu, čia pat kalbėdamas apie neva "tą patį nusikaltimą" kaip Audriaus Butkevičiaus (kuris buvo sulaikytas, kai ėmė 15 000 USD kyšį), J.Bernatonis patvirtino neatsitiktinai, o sąmoningai teigęs (šmeižęs), kad pasikėsinau į svetimą kažkieno turtą - sklypą žemės", rašoma Seimo pirmininko pareiškime Seimo komisijai.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko K.V.Kryževičiaus pareiškime, įteiktame ir parlamentarui J.Bernatoniui, teigiama, kad sklypų skyrimą Kovo 11-osios Akto signatarams jau nagrinėjo ir ši komisija, ir Seimo sudaryta tyrimo komisija. Nustatyta, kad žemės sklypai skirti teisėtai, tad panašūs kaltinimai neturi jokio pagrindo.

"Apgailestautina, kad Seimo narys J.Bernatonis politinėje polemikoje skelbia tikrovės neatitinkančius, žinomai melagingus teiginius. Įvertindamas savo poelgį ir norėdamas išlikti garbingu Seimo nariu, J.Bernatonis privalėtų atsiprašyti", - rašoma komisijos pirmininko pareiškime. Be to, primenama, kad pagal įstatymus už asmens įžeidimą ar šmeižtą Seimo narys gali būti patraukiamas atsakomybėn bendrąja tvarka.

LDDP narys J.Bernatonis LŽ sakė, kad per Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdį bandys argumentuotai paaiškinti savo teiginius.

"Neteigiu, kad žmogus padarė nusikaltimą. Tiesiog buvo labai akcentuojama ir man atrodė, kad tai labai gera paralelė pagal tai, kaip buvo kvalifikuotas nusikaltimas, t.y. - pasikėsinimas užvaldyti svetimą turtą stambiu mastu. Man išties šie atvejai panašūs", - aiškino J.Bernatonis.

Dėl komisijos siūlymo atsiprašyti Seimo pirmininko, J.Bernatonis sakė rimtai pagalvosiąs.

"Jeigu teismas nuspręs, kad aš neteisus, atsiprašysiu - visuomet gerbiu teismo sprendimus. Bet jeigu tai bus kokios nors partinės etikos komisijos, atstovaujančios tik Seimo daugumai, sprendimas, labai rimtai galvosiu, kaip man pasielgti", - teigė J.Bernatonis.