aA
Jungtinių Tautų (JT) įsteigta Tarptautinė patariamoji ir priežiūros taryba (IAMB) skelbia, kad Jungtinės Valstijos už šios šalies rangovės atliktą darbą Irake pastarajai šaliai turėtų sumokėti 208 mln. JAV dolerių kompensaciją, skelbia BBC.
Pinigai, doleriai, pinigų miestas, banknotai, labirintas
© Corbis/Scanpix
IAMB teigia, kad JAV bendrovė "Halliburton" už savo darbą gavo per daug pinigų, o jos veikla prastai dokumentuota. Rekomendacijas dėl kompensacijos JT įsteigta organizacija paskelbė po to, kai buvo atliktas 2003-2004 metais "Halliburton" padalinio KBR darbo Irake auditas.

"Halliburton" neigia bet kokius nusižengimus.

IAMB tikslas yra prižiūrėti, kad Irako gaunamos pajamos iš naftos būtų tinkamai naudojamos. Ši institucija gali teikti tik rekomendacijas. Savo išplatintame pranešime IAMB "rekomenduoja, kad išmokos, kurios negali būti laikomos sąžiningomis, turėtų būti skubiai grąžintos kaip kompensacija".

Tuo tarpu "Halliburton" atstovė sakė, jog IAMB abejoja dėl dokumentų, susijusių su išmokomis kompanijai, o ne dėl pačių išmokų. "Būtų klaidinga manyti ar leisti suprasti, jog sumokėtos sumos buvo per didelės", - sakė "Halliburton" atstovė Cathy Mann.

"Halliburton", kuriai praeityje vadovavo dabartinis JAV viceprezidentas Dickas Cheney, visuomet neigė, kad už savo paslaugas užsiprašydavo per daug pinigų ar buvo JAV valdžios proteguojama.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.