aA
Jeigu Seime būtų sudaryta laikinoji tyrimo komisija premjero Algirdo Brazausko šeimos verslo skaidrumui tirti, atsirastų išorinis spaudimas premjerui. Tačiau jam atsistatydinus netiesiogiai būtų įrodytas Vyriausybės vadovo kaltumas šioje situacijoje, teigia politologas Darius Varanavičius.
V.Uspaskichas, A.Brazauskas ir A.Paulauskas
Naujosios koalicijos vadovai: V.Uspaskichas, A.Brazauskas ir A.Paulauskas
© ELTA
Anot jo, jeigu tokiai komisijai pradėjus darbą premjeras vis dėlto atsistatydintų, valstybė nesugriūtų, nes A.Brazauskas nėra vienintelė Lietuvos panacėja ir išsigelbėjimas.

"Nepakeičiamų žmonių demokratinėse politinėse sistemose nėra. Nėra ir pavyzdžių, jog dėl vieno žmogaus byrėtų valstybės. Jeigu suirtų koalicija, turime prezidentą, ir, aš tikiuosi, jis būtų pakankamai iniciatyvus ir aktyvus, kad suformuotų naują valdančiąją koaliciją", - sakė politologas.

D. Varanavičiaus teigimu, nenoro bendradarbiauti su komisija dangstymas ambicijomis, įsižeidinėjimais atrodo nesolidžiai. Be to, atsistatydindamas ministras pirmininkas įrodytų, jog yra kažkokių šešėlinių interesų.

Pasak jo, reikia atskirti ministrų kabinetą ir premjero asmenį - esą pasikeitus Ministro Pirmininko kandidatūrai, Kabineto sudėtis radikaliai keistis neturėtų. D. Varanavičiaus nuomone, valstybėje kilusi politinė krizė yra konkretaus asmens, bet ne Vyriausybės kaip institucijos klausimas.

Jo teigimu, jei komisija nebūtų sudaryta, Vyriausybė ir premjeras "šlubuodami" dirbtų toliau.

D. Varanavičiaus nuomone, kandidatūrų į ministro pirmininko postą būtų galima surasti ir iš dabartinio Ministrų Kabineto. Esą tai visų pirma turėtų būti geras administratorius, geras vadybininkas, geras specialistas, neturintis didelių politinių ambicijų, priešingai nei A. Brazauskas.

Politologas atmetė galimybę, jog premjero postą siektų užimti Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas ar Naujosios sąjungos lyderis Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas.

Pasak jo, nepanašu, jog V. Uspaskichas galėtų užimti šį postą, nes dar yra per šviežios skandalo nuosėdos dėl buvusio ūkio ministro diplomo. D. Varanavičiaus teigimu, yra mažai tikimybių, jog "darbiečių" lyderis kandidatuotų į ministrus pirmininkus, nes tuomet visi tyrimai, kurie iki šiol neturi galutinio taško, vėl būtų atnaujinti.

Tuo tarpu A. Paulauskas nerizikuotų užimti premjero posto, nes jame esą lengva susigadinti reputaciją. Turėdamas aiškią politinę projekciją - Prezidento rinkimus - A. Paulauskas neaukotų savo gero vardo.

"A. Paulauskui asmeniškai tai nebūtų naudinga. O dėl valstybės paprastai niekas nesiaukoja, aukojasi dėl interesų. Tai dažniausiai būna asmeniniai, partiniai ir kitokie interesai, bet ne valstybės", - sakė D. Varanavičius.

ELTA primena, kad premjeras po trečiadienį įvykusios valdančiosios koalicijos Politinės tarybos žurnalistams vengė atsakyti, ar vis dar ketina pasitraukti iš premjero posto Seime sudarius komisiją. "Kada sudarys, tada aš jums atsakysiu į šitą klausimą. O dabar užbėgti įvykiams už akių, manyčiau, būtų labai neatsargu", - žurnalistams sakė Ministras Pirmininkas.

Jis taip pat pažymėjo, jog galimus visuomenės įtarimus mėgins išsklaidyti kitais, demokratinėje valstybėje priimtinais būdais.

Politinėje taryboje trečiadienį valdančioji koalicija pareiškė pasitikėjimą A. Brazausko vadovaujama Vyriausybe ir nusprendė nepritarti Seimo laikinosios tyrimo komisijos sudarymui. Komisijos sudarymo klausimas bus sprendžiamas ateinantį antradienį, Seimo plenariniame posėdyje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.