aA
Islamistų kovotojų grupuotė "Hamas" paliaubas, kurios baigsis šių metų pabaigoje, atnaujins tik tuo atveju, jei Izraelis nutrauks išpuolius ir paleis palestiniečių kalinius, ketvirtadienį pareiškė organizacijos vadovas.
"Hamas" organizacijos nariai pratybų metu
"Hamas" organizacijos nariai pratybų metu.
© Reuters/Scanpix
"Taika priklausė nuo to, ar priešas nutrauks agresiją ir išlaisvins kalinius, visus kalinius. To nebuvo padaryta", - sakė M. al Zaharis po pamaldų Gazoje, kurios surengtos Ramadano pabaigą žyminčios musulmonų šventės "Eid al-Fitr" proga.

"Neketiname už dyką duoti taikos. Reikalaujame išlaisvinti mūsų žmones, kuriuos kalina Izraelis ir nutraukti Izraelio agresiją", - pridūrė jis.

Tikimasi, kad artimiausiomis savaitėmis Egipte įvyks sukarintų grupuočių derybos, kuriose jas bus bandoma įtikinti atnaujinti paliaubas. Teigiama, jog tai paskatintų derybas su Izraeliu dėl palestiniečių valstybės.

Kalinių paleidimas visuomet buvo vienas iš svarbiausių kovotojų reikalavimų. Paskelbus paliaubas, Izraelis paleido 900 palestiniečių kalinių, tačiau šalies kalėjimuose vis dar kali daugiau nei 8 tūkst. palestiniečių, įskaitant šimtus asmenų, kurie areštuoti per neseniai okupuotame Vakarų krante įvykdytus reidus.

Izraelio pareigūnai atsisakė komentuoti galimybę paleisti kalinius iki šių metų pabaigos.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.