aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas mano, kad Šiaurės Kaukaze ir Čečėnijoje Rusija gina ne tik savo, bet ir visos Europos interesus. Rusijos lyderis tai pareiškė bendroje spaudos konferencijoje su Nyderlandų premjeru Janu Peteriu Balkenende, atvykęs valstybinio vizito į jo šalį.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© AFP/Scanpix
"Jei leisime viename regione teroristams pakelti galvą, jie pakels ją ir kituose", - sakė V.Putinas.

"Mes patiriame didelių, dažnai neatitaisomų, nuostolių, bet vos bent minutei neatsispirsime silpnumui, šie nuostoliai padidės keleriopai", - mano Rusijos prezidentas.

Daugelis Europos valstybių ir nepriklausomos organizacijos jau nebe pirmus metus kritikuoja Rusiją už metodus, kuriais ši bando spręsti Čečėnijos krizę.

Tačiau Maskva ragina Europą atsisakyti dvejopų standartų ir nemanyti, kad čečėnų kovotojai kuo nors skiriasi, tarkim, nuo Vakarų miestus sudrebinusių sprogimų organizatorių.

V.Putinas pripažino, kad Rusijoje, taigi ir Čečėnijoje, esama trūkumų žmogaus teisių srityje, bet pridūrė, jog ši problema egzistuoja ir Europoje. "Žmogaus teisės - aktuali problema. Ji visur aktuali, kur esama smurto. Bet mes pasirengę bendradarbiauti, mes atviri", - kalbėjo Rusijos lyderis.

"Kartais man susidaro įspūdis, kad kai kurie europiečiai nori būti didesni musulmonai už patį pranašą Mahometą", - pastebėjo prezidentas.

Jo nuomone, atsakymas į ekstremistų veiksmus turi būti adekvatus toms grėsmėms, kurias jie kelia visuomenei.

Antra vertus, mano V.Putinas, kovos su terorizmu metodai neturi peržengti civilizuotos kovos rėmų. "Mes susiduriame su labai žiauriais žmonėmis, su žmogiškuoju pavidalu besidangstančiais žvėrimis, kurie nesupranta ir nenori suprasti, kokiame pasaulyje gyvena", - pareiškė V.Putinas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.