aA
Teisėsaugos profsąjungininkai, siekiantys iš valstybės susigrąžinti pareigūnams nesumokėtą atlyginimo dalį bei reikalaujantys padidinti atlyginimus ir nemažinti pensijų, teigia jau patvirtinę pirmosios protesto akcijos planą.
Dokumentai, dokumentų pluoštas, akiniai, popieriai
© Corbis/Scanpix
Šią akciją numatoma surengti iki lapkričio vidurio.

Lietuvos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Vytautas Bakas trečiadienį BNS teigė, kad spalį vykusios derybos su valdžios atstovais nebuvo vaisingos.

Pasak jo, profsąjungų vadovai buvo susitikę su vidaus reikalų ministru, Lietuvos policijos generaliniu komisaru, taip pat su Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku, tačiau iš jų jokių konkrečių pažadų neišgirdo.

V.Bakas teigė kol kas negalįs atskleisti, kokio pobūdžio bus ši akcija - ar pareigūnai surengs eitynes, ar piketuos. Tačiau jis pabrėžė, kad protesto akcija nepažeis įstatymų.

Surengti protesto akcijas visoje Europoje Lietuvos teisėsaugos profsąjungininkai pažadėjo prieš mėnesį. Tuomet Lietuvos policininkus, pasieniečius, ugniagesius gelbėtojus, muitininkus, pataisos įstaigų ir kitus valstybės tarnautojus vienijančios profesinės sąjungos priėmė rezoliuciją dėl derybų su Vyriausybe, o nesėkmės atveju, dėl protesto akcijų.

Šis dokumentas buvo išplatintas Lietuvos prezidentui, Seimui, Vyriausybei, Vidaus reikalų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms.

Rezoliucijoje buvo reikalaujama iki šių metų spalio 30 dienos nustatyti tvarką, kuria vadovaujantis, pareigūnams būtų grąžinta per 2002-2004 metus nesumokėta darbo užmokesčio dalis, taip pat, kad nuo 2006 metų sausio 1 dienos pareigūnams apskaičiuojant atlyginimą, būtų taikomas Vyriausybės nustatytas minimalaus mėnesio atlyginimo dydis - 550 litų bei, kad nuo sausio 1 dienos išeinantiems į pensiją pareigūnams pensija nemažėtų.

Šimtai Lietuvos pareigūnų iki šiol teismuose bylinėjasi, kad atgautų atlyginimo dalį, kuri buvo neišmokėta Vyriausybei įvedus atlyginimų indeksavimo koeficientus. Apskaičiuota, kad dėl algų indeksavimo ugniagesiams, policininkams bei Vadovybės apsaugos departamento pareigūnams neišmokėta 40 mln. litų. Šiuo metu teismo keliu bandoma atgauti pusę milijono litų.

Dabar algų byla nagrinėjama Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme. Sprendimą ketinama priimti sušaukus plenarinę teismo sesiją. Pernai gruodį Konstitucinis Teismas paskelbė, kad policininkams negali būti mokama už atliktą darbą mažiau, negu priklauso.

V.Bako duomenimis, visa valstybės tarnautojams bei statutinių institucijų pareigūnams neišmokėta atlyginimų dalies suma siekia 180 mln. litų.

Tuo tarpu ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas tvirtina, jog Vyriausybė derėsis su profesinių sąjungų atstovais, bet nesiruošia atbuline data kompensuoti anksčiau valstybės tarnautojams neišmokėtų atlyginimų.

"Yra numatyta tiek, kiek numatyta kitų metų biudžete, ir jis bus vykdomas, bet atbuline tvarka kažkam kompensuoti (valstybės tarnautojams neišmokėtų atlyginimų. - ELTA) nenumatome", - trečiadienį žurnalistams sakė premjeras.

Žurnalistų paklaustas, ar Vyriausybė jau yra numačiusi tam tikrą pinigų sumą profsąjungų reikalavimams patenkinti, A. Brazauskas tvirtino, kad nieko nenumatyta.

Premjero žodžiais, "jiems (profesinių sąjungų atstovams - ELTA) buvo aiškinama keletą kartų, tačiau jie laikosi tos pačios pozicijos".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.