aA
Irakas pirmadienį paprašė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos leisti JAV vadovaujamoms tarptautinėms pajėgoms pasilikti Irake ir kitais metais, pripažindamas, kad jo paties kariai dar negali užtikrinti nacionalinio saugumo.
JAV kariai Irake
JAV kariai Irake
© AFP/Scanpix
15-os narių Saugumo Tarybai skirtą laišką su šiuo prašymu pasirašė Irako ministras pirmininkas Ibrahimas Jaafari.

"Tarptautinių pajėgų mandatas ir statusas bus aptartas artimiausiomis savaitėmis, kad nuo 2006 metų sausio 1 dienos kariuomenė turėtų teisę likti Irake, kaip būdavo ir anksčiau", - žurnalistams sakė Rumunijos užsienio reikalų ministras Mihai-Razvanas Ungureanu, spalio mėnesį ėjęs Saugumo Tarybos pirmininko pareigas.

Pagal rezoliuciją, kurią Saugumo Taryba priėmė 2004 metų birželį, kai JAV vadovaujama Laikinoji koalicinė valdžia Irako administravimą perdavė laikinajai vyriausybei, dabartinis tarptautinių pajėgų mandatas baigiasi šių metų pabaigoje.

Kad mandato galiojimas būtų pratęstas iki 2006 metų pabaigos, Saugumo Tarybai per du mėnesius reikės priimti naują rezoliuciją.

I.Jaafari pažymėjo, kad Irako vyriausybė nori turėti teisę iki 2006 metų pabaigos nutraukti mandato galiojimą, jei ji nuspręstų tai padaryti. Ministras pirmininkas taip pat paprašė Saugumo Tarybos, kad ji susitartų peržiūrėti naująjį mandatą praėjus aštuoniems mėnesiams nuo jo galiojimo pradžios, jei to paprašytų Bagdadas.

Tarptautinėse pajėgose šiuo metu tarnauja apie 175 tūkst. kariškių, tarp jų apie 150 tūkst. amerikiečių.

Spalį Irake žuvo 90 amerikiečių

Vien tik spalio mėnesį JAV armija Irake neteko 90 savo karių. Tai yra didžiausias nuostolis nuo sausio, kai žuvo 107 amerikiečiai. 90 aukų skaičius pasiektas pirmadienį žuvus šešiems JAV kariams.

Anot JAV armijos, keturi amerikiečių patruliai tapo bombos sprogimo, nugriaudėjusio į pietvakarius nuo Bagdado, aukomis. Dar du kariai žuvo per sprogimą Irako šiaurėje.

Nuo Irako invazijos pradžios 2003-iųjų kovą Irake jau žuvo daugiau kaip 2 tūkst. JAV kareivių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.