aA
Nacių karo nusikaltėlius persekiojančios organizacijos atstovas pareiškė, kad žydų genocidu įtarto Aleksandro Lileikio mirtis laisvėje yra "gėda Lietuvai". "Jei Lietuvos teisėsauga būtų tinkamai dirbusi, A. Lileikis būtų suimtas vos atvykęs į Lietuvą ir miręs kalėjime, kur jam ir buvo vieta", BNS pareiškė Simono Wiesenthalio (Simono Vyzentalio) centro Jeruzalės skyriaus vadovas Efraimas Zuroffas.
E. Zuroffas nuosekliai kritikavo Lietuvos teisėsaugą už delsimą nuteisti A. Lileikį nuo pat jo atvykimo į Lietuvą 1996-aisiais. Jis sako, jog vadinamasis "biologinis" problemos sprendimas, t. y. A. Lileikio mirtis iki teismo nuosprendžio, paliks dėmę Lietuvos istorijoje.

"Tai, kad A. Lileikis mirė kaip laisvas žmogus, rodo, jog Lietuva neturi politinės valios nubausti karo nusikaltėlius", BNS sakė E. Zuroffas.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius interviu BNS taip pat pareiškė apgailestavimą, kad A. Lileikis mirė nespėjęs atgailauti už padarytus nusikaltimus. Jo nuomone, Lietuvos teisėsaugos sistema vilkino A. Lileikio bylos tyrimą ir nagrinėjimą teisme.

Lietuvos Generalinė prokuratūra po pranešimo apie A. Lileikio mirtį pareiškė, kad buvo surinkusi pakankamai įrodymų jo kaltei pagrįsti.

Prokuratūra apgailestavo, kad A. Lileikis mirė nesulaukęs teismo sprendimo ir užtikrino siekianti, kad visi nacių karo nusikaltėliai būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir nuteisti.

A . Lileikis buvo kaltinamas, kad Antrojo pasaulinio karo metais, kai vadovavo Lietuvos saugumo policijai Vilniaus apskrityje, perdavė naciams 75 Lietuvos piliečius žydus, kurie vėliau buvo sunaikinti.

Kaip skelbta, 93 metų A. Lileikis antradienio vakarą mirė Vilniaus universiteto Santariškių ligoninėje nuo infarkto.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.