aA
NATO naikintuvai pirmadienį dalyvaus Baltijos šalių karinių jūrų pajėgų pratybose "Amber Sea-2005", kurios vyksta Estijos teritoriniuose vandenyse.
NATO naikintuvai "F-16"
NATO naikintuvai "F-16"
© ELTA
Du JAV naikintuvai F-16, kurie bazuojasi Lietuvoje, imituos atakas prieš Baltijos eskadros BALTRON laivus Haros įlankoje ir nusileis iš 1500 metrų aukščio iki 300 metrų, pranešė sekmadienį pratybų organizavimo štabas.

2005 liepą - 2006 metų liepą bendram Lietuvos, Latvijos ir Estijos junginiui vadovauja Lietuvos KJP atstovas komandoras Artūras Andrušaitis. BALTRON štabui vadovauja Estijos atstovas.

Lėktuvams praskridus prasidės sraigtasparnių dengiama katerių ataka prieš laivus.

Laivų uždavinys - treniruotis atremti išpuolius iš jūros ir oro tiek savo jėgomis, tiek dalyvaujant bendruose veiksmuose.

Praėjusį pirmadienį prasidėjusios kasmetinės jūrų pratybos "Amber Sea" ("Gintarinė jūra"), kurių metu vyks paieškos ir gelbėjimo bei kovinio šaudymo mokymai ir išminavimo operacija, truks iki spalio 13 dienos.

Estijos karinių jūrų pajėgų pranešimu, antradienį Talino įlankoje vyks pratybų "pakrantės" fazė, kurioje bus gerinami kovos su teroristais įgūdžiai, mokomasi atremti priešiškai nusiteikusios demonstrantų minios puolimą. Vėliau Haros ir Talino įlankose netoli Estijos vyks paieškos ir gelbėjimo, kovos su terorizmu ir kovinio šaudymo mokymai.

BALTRON laivai taip pat surengs minų bei pavojingų objektų paieškas.

Praėjusiame amžiuje per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus Baltijos jūroje, specialistų skaičiavimu, buvo palikta daugiau kaip 80 tūkstančių minų, iš jų daugiau kaip pusė - Suomijos įlankoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.