aA
Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofis Ananas (Kofi Annan) yra "labai susirūpinęs" dėl Afrikos imigrantų, bandančių per Maroką patekti į Ispaniją, remdamasi BBC praneša ELTA. Jis paragino Ispanijos ir Maroko vyriausybes šios situacijoje elgtis humaniškai, pranešė sekretoriaus atstovas spaudai.
Kofis Annanas
Kofis Annanas
© AFP/Scanpix
Jo komentarai pasirodė po to, kai šeši imigrantai žuvo bandydami perlipti sieną ir patekti į svetimų valdų apsuptą Ispanijos teritoriją Meliliją.

ES ir JT siunčia savo komandas į Maroką, nes vis didėja valdžios kritika dėl elgesio su imigrantais.

"Generalinis sekretorius yra labai susirūpinęs dėl rimtos imigrantų, bandančių per sieną iš Maroko patekti į Ispaniją, situacijos", - pranešime teigė K. Annano atstovas spaudai.

K. Annanas "mano, kad šitie apgailėtini įvykiai viename pasaulio regione atspindi didesnę problemą, kaip elgtis su neišvengiamu ir būtinu žmonių migravimu kertant valstybių sienas", - teigiama pranešime.

Pagalbos agentūra "Medecins Sans Frontieres" penktadienį pranešė Sacharos dykumoje aptikusi daugiau nei 500 Maroko policijos be vandens ir maisto paliktų imigrantų, dalis kurių buvo nelegaliai išvaryti ispanų policijos.

Žmogaus teisių grupės taip pat kritikuoja Ispaniją dėl sprendimo atnaujinti Maroko imigrantų, kurie jau pasiekė Ispanijos teritorijas, deportavimą.

Mažiausiai 70 imigrantų buvo išsiųsti iš Melilijos per pirmąjį oficialų imigrantų išsiuntimą, vykdomą pagal 1992 metų Ispanijos ir Maroko susitarimą. Sutartis leidžia Ispanijai išsiųsti nelegalius imigrantus atgal į Maroką nepriklausomai nuo jų tautybės.

Iki šiol imigrantai, kurie sėkmingai kirsdavo Maroko ir Ispanijos sieną, buvo apgyvendinami prieglaudos centruose ar išsiunčiami į žemyninę Ispaniją, kur laukdavo išsiuntimo į savo kilmės šalis, bet dažnai būdavo paleidžiami.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.