aA
Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros institucijos vadovas Mohamedas ElBaradei penktadienį sakė, kad 2005 metų Nobelio taikos premija jam ir jo agentūrai suteiks labai reikalingą "stimulą" sprendžiant Irano ir Šiaurės Korėjos branduolines krizes.
Mohammadas El Baradei
Mohammadas El Baradei
© Reuters/Scanpix
Nepaisydamas to, kad buvo laikomas vienu realiausių kandidatų gauti šią premiją, M.ElBaradei teigė buvęs tikras, kad jos nelaimės, nes iš Nobelio komiteto nesulaukė skambučio, kuriuo tradiciškai iš anksto pranešama apie pergalę. Tai, kad jam buvo paskirta ši premija, M.ElBaradei sužinojo stebėdamas ceremoniją per televiziją.

63 metų egiptiečių teisininkas ir jo vadovaujama Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) 2005 metų Nobelio taikos premiją pelnė už pastangas saugant, kad branduolinių ginklų neįsigytų naujos valstybės bei teroristai, ir užtikrinant saugų branduolinės energijos naudojimą taikiems tikslams.

"Šis apdovanojimas labai aiškiai reiškia: "Darykite tai, ką darote - būkite nešališki ir veikite dorai". Mes tai ir siekiame daryti", - per spaudos konferenciją Vienoje sakė M.ElBaradei.

"Šiandien gautas pripažinimas sustiprins mano ryžtą, - teigė jis. - Tas faktas, kad mūsų darbas turi didelę visuomenės paramą, be abejonės, padės išspręsti kai kuriuos opiausius šiandienos klausimus, įskaitant Šiaurės Korėją, Iraną ir branduolinį nusiginklavimą".

"Tai reiškia atsakomybę, bet kartu ir stimulą", - pridūrė jis.

M.ElBaradei, pirmasis Nobelio premijos laureatas egiptietis nuo 1978 metų, kai ją gavo prezidentas Anwaras Sadatas, yra sulaukęs kritikos iš įvairių šalių. Pastaruoju metu dėl pastangų ištirti Teherano branduolinę programą jį kritikavo Jungtinės Valstijos ir pats Iranas.

JAV pareigūnai taip pat liko nepatenkinti tuo, kad TATENA prieš JAV vadovaujamą invaziją į Iraką neaptiko jokių įrodymų, kad ši šalis būtų turėjusi kokią nors branduolinę programą.

Pasak M. ElBaradei žmonos, Nobelio premija jai yra puikiausias dalykas po santuokos

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovo Mohamedo ElBaradei žmona Aida al Kashef penktadienį pareiškė, jog jos vyrui paskirta Nobelio taikos premija yra vienas puikiausių dalykų jų bendrame gyvenime. "Bet svarbiausias ir gražiausias buvo mūsų santuoka prieš 30 metų", - sakė Kaire gyvenanti naujojo Nobelio premijos laureato žmona.

Anot Aidos al Kashef, prie nuostabių įvykių taip pat reikėtų priskirti jų vaikų gimimą. Moteris džiaugsmingu balsu pareiškė, jog labai didžiuojasi savo vyru.

Savo pasididžiavimo neslėpė ir 16 metų jaunesnis M. ElBaradei brolis Ali. Jo pirmoji reakcija į žinią apie apdovanojimą buvo žodžiai: "Ačiū Aukščiausiajam!". Be brolio, 63 metų M. ElBaradei dar turi dvi seseris.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.