aA
Aligatoriaus uodega, kyšanti iš praplėšto pitono pilvo, bylojo apie aršią dviejų baisiausių plėšrūnų kovą Floridos pelkėse. Evergleidso nacionalinio parko prižiūrėtojai, nufotografavę abiejų didžiulių roplių palaikus, pažymi, kad šis susirėmimas rodo, kokia grėsmę jautriai pelkių ekosistemai kelia vis didėjanti svetimšalių birminių pitonų populiacija.
Krokodilė
Krokodilų patelė Gucci (Guči), kuri Honkonge tapo įžymybe po to, kai septynis mėnesius sugebėjo išvengti gaudytojų, trečiadienį grįžo į rampos šviesą apgyvendinta zoologijos sode. 1,5 metro roplys buvo sučiuptas šį mėnesį netoli sienos su Kinija.
© EPA-ELTA
Pitonus namie laikę žmonės dažnai paleidžia juos, o jie taip sparčiai dauginasi didžiulėse Floridos pelkėse, kad aplinkosaugininkai jau nuogąstauja, jog egzotiški ateiviai, medžiodami vietinių rūšių atstovus, gali nebeapsiriboti vien parko teritorija.

Naujausias faktas rodo, kad didžiuliai pitonai gali puldinėti ir aligatorius, kurie lig šiol viešpatavo ekologinės piramidės viršūnėje.

Rugsėjo 27 dieną tolimame Evergleidso pakraštyje siaubingą vaizdą pamatė parko biologas Skipas Snow, kuris vėliau pasakojo, kad beveik keturių metrų birminis pitonas “akivaizdžiai” buvo visiškai prarijęs perpus mažesnį aligatorių.

“Sakau “akivaizdžiai”, nes negyvo aligatoriaus uodega ir užpakalinės galūnės kyšojo iš praplėšto nugaišusio pitono pilvo”, - dėstė jis.

“Nors kai kurie pitono nasrų kaulai buvo išlikę, bet jo galvos nebebuvo”, - tęsė S.Snow iliustruodamas pranešimą nuotraukomis.

Jose matyti iš pitono kūno vidurinės dalies kyšančio aligatoriaus užpakalinė dalis. “Pitono skrandis tebegaubė aligatoriaus galvą, pečius, priekines galūnes”, - pasakojo S.Snow.

“Ištrauktas iš pitono aligatorius buvo beveik visai sveikas, tik su dviem atviromis žaizdomis – viena buvo už akių, o kita petyje”, - aiškino jis. Vis dėlto neaišku, kaip praplyšo pitono pilvas, kaip jis nugaišo.

Parko pareigūnai pastaraisiais metais Evergleidso pelkėse prigaudė kelias dešimtis birminių pitonų. Susekti juos padeda specialiai apmokytas skalikas, vadinamas “Pitonų Pitu”, kuris suradęs grobį lojimu praneša žmonėms apie savo sėkmę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.