aA
Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas mano, kad kaimyninių valstybių Lietuvos ir Baltarusijos aukšto rango pareigūnų susitikimas yra "suprantamas".
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© ELTA
Šią savaitę premjeras Algirdas Brazauskas Vilniuje buvo susitikęs su Baltarusijos premjeru Sergejumi Sidorskiu, kuris Vilniuje dalyvavo parodos "Belarus Expo 2005" atidaryme. Tuo tarpu dėl žmogaus teisių ir demokratijos pažeidimų Europos Sąjunga yra apribojusi kontaktus su Baltarusijos valdžios atstovais.

Tačiau Seimo vadovas teigia, kad Lietuva su Baltarusiją sieja ekonominiai reikalai, todėl nepalaikyti santykių su kaimyne, kuri nors ir paskutinė diktatūra Europoje, būtų neprotinga.

"Mes turime pačią ilgiausią sieną su Baltarusiją, daug ekonominių santykių, mūsų verslininkai dirba šioje šalyje. Ir nepalaikyti kontaktų vykdomosios valdžios lygyje būtų neprotinga. Aš manau, kad šis veiksmas - priimant premjerą, kuris atvyko atidaryti parodos, - yra suprantama, yra suderintas su mūsų užsienio politiką formuojančiais pareigūnais. Tie kontaktai tiesiog padeda mums ekonomiškai bendradarbiauti ir užtikrina mūsų verslininkams geresnes ir saugesnes verslo sąlygas", - dėstė A.Paulauskas.

Jis priminė, kad Lietuva laikosi oficialiosios ES linijos santykiuose su Baltarusija.

"Mūsų pozicija yra nekintama, mes ir toliau manome, kad reikia demokratizuoti šitą šalį, įtvirtinti pagrindines laisves, turime dėti pastangas, kad šitoje šalyje įvyktų demokratiniai pasikeitimai", - kalbėjo Seimo pirmininkas.

S.Sidorskio apsilankymas Vilniuje buvo suderintas su Lietuvos diplomatine žinyba.

BNS žiniomis, S.Sidorskis nėra įtrauktas į ES sudarytą Baltarusijos valdžios atstovų "juodąjį sąrašą", kuriame esantiems pareigūnams ES atsisako išduoti vizas.

Kaip BNS sužinojo iš šaltinių Baltarusijoje, nepartinis, sovietinės nomenklatūros patirtį turintis S.Sidorskis gali kelti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose, tuo sudarydamas konkurenciją autoritarizmu kaltinamam prezidentui Aleksandrui Lukašenkai.

650 kilometrų sieną su Baltarusija turinti Lietuva laikosi "kritiško dialogo" politikos Minsko atžvilgiu - ignoruoja aukštus režimo pareigūnus, tačiau palaiko pragmatišką pasienio, transporto ir ekonomikos bendradarbiavimą.

Autoritarinio prezidento A.Lukašenkos vadovaujama Baltarusija nuolat susilaukia kritikos iš tarptautinių žmogaus teisių organizacijų ir užsienio vyriausybių dėl žodžio laisvės ribojimo ir opozicijos slopinimo.

Paskutinis demokratiškai išrinktas Baltarusijos parlamentas A.Lukašenkos buvo paleistas 1996 metų rudenį po referendumo, išplėtusio prezidento galias.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.