aA
JAV prezidentas George'as W. Bushas sugriežtino spaudimą Sirijai ir Iranui, pareikšdamas, kad ir šioms šalims tenka atsakomybė už teroro aktus visame pasaulyje. Savo kalboje apie kovą su terorizmu jis ketvirtadienį Vašingtone įspėjo, kad radikalūs islamistai, kaip ir talibai Afganistane, mėgina Irake paimti viršų. Kovingosios jėgos nori nuo Ispanijos iki Indonezijos sukurti islamo imperiją ir turi būti sustabdytos.
George'as W. Bushas
George'as W. Bushas
© EPA-ELTA
George'as W. Bushas labai aiškiai įspėjo Siriją ir Iraną dėl JAV represijų. "JAV neskirsto tų, kurie vykdo teroristinius išpuolius, ir tų, kurie remia bei priglaudžia teroristus, nes jie lygiai taip pat yra kalti dėl žudymų", - kalbėjo prezidentas. Kas tampa teroro sąjungininkais, yra civilizacijos priešai. Šie režimai turi būti patraukti atsakomybėn, reikalavo George'as W. Bushas.

Anot jo, Irakas yra pagrindinis kovos su terorizmu frontas. Radikalios jėgos praeityje mėgino užimti Egiptą, Saudo Arabiją, Pakistaną ir Jordaniją. Afganistane tai padaryti jiem vienu metu pavyko. "Dabar jie savo dėmesį sutelkė į Iraką", - sakė George'as W. Bushas. Teroristai Iraką laiko pagrindiniu savo kovos prieš žmoniją frontu ir todėl mes privalome traktuoti Iraką kaip pagrindinį kovos su terorizmu frontą.

George'as W. Bushas atmetė argumentus, kad amerikiečių elgesys pakurstė ekstremistus. "Prisiminkime: 2001 metų rugsėjo 11-ąją mūsų nebuvo Irake, o "Al Qaeda", nepaisant to, mus užpuolė, - kalbėjo prezidentas. - Mes nesukėlėme žudikų įtūžio ir jokios nuolaidos, jokie kyšiai ar raminimai jų žudikiškų planų nepakeis".

Prezidentas paskelbė, jog kova su terorizmu bus tęsiama iki "visiškos pergalės". Teroristų vykdomai visuotinei "baimės kampanijai" JAV pateiks "laisvės kampaniją".

George'as W. Bushas islamo radikalizmą pavadino didžiausiu šio šimtmečio iššūkiu. Jokios nuolaidos nepakeis teroristų ir nesumažins jų tempo. Radikalių islamistų tikslas yra nuo Ispanijos iki Indonezijos sukurti islamo imperiją. JAV nenurims, kol teroristų tinklai nebus sutriuškinti, jų lyderiai - suimti ir kol nebus pasiekta visiška pergalė prieš terorizmą, pažymėjo George'as W. Bushas.

Jo teigimu, kova jau duoda vaisių. Daugiau kaip 24 šalyse suimti arba nukauti beveik visi atsakingieji už 2001 metų išpuolius. Jungtinės Valstijos kartu su savo partnerėmis užkirto kelią dešimčiai teroristų tinklo "Al Qaeda" rengtų atakų. Trys šių teroro aktų buvo planuoti JAV.

Irake demokratija žygiuoja pirmyn. "Laisvės sėklos Irake pasėtos tik neseniai. Tačiau demokratija, kai ji auga, yra ne trapi gėlė, o sveikas, petingas medis", - pažymėjo George'as W. Bushas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.