aA
Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas apgailestauja, kad Lietuvoje nėra tradicijų aukščiausiems pareigūnams išsyk atskleisti savo turto pokyčius.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© DELFI
"Tokia praktika būtų teisinga, atitiktų Vakarų politikų elgesį", - svarstė politikas ketvirtadienį po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi, komentuodamas premjero Algirdo Brazausko nenorą atskleisti sandorius su jo žmonai priklausančio viešbučio "Crowne Plaza" akcijomis.

"Pas mus dar tradicijų nėra, ir negerai kad nėra, kad visi aukščiausi pareigūnai atskleistų pirkinius ir turto judėjimą, nelaukiant deklaracijų. Visuomenė būtų pratinama prie skaidresnio požiūrio apie turto valdymą, įsigijimą", - sakė jis.

Konservatoriai yra kreipęsi į Valstybinę etikos ir procedūrų komisiją (VTEK) išsiaiškinti, ar dėl įtartinų "Crowne Plaza Vilnius" ryšių su Ivanu Paleičiku Premjeras neturėtų nusišalinti nuo "Mažeikių naftos" privatizavimo reikalų sprendimo. Rusijos koncernas "Lukoil" yra vienas iš pretendentų įsigyti šią įmonę.

Premjeras antradienį Lietuvos radijui sakė, jog jo žmona Kristina Brazauskienė šiuo metu turi apie 51 proc. viešbučio akcijų, jos sūnus - 48 procentus. Akcijoms pirkti K. Brazauskienė yra paėmusi kreditą, o tam sutikimą raštu davė A.Brazauskas.

Anksčiau jis tikino tikslaus žmonos valdomų akcijų skaičiaus nežinąs.

"Jei A.Brazauskas išties tik šiomis dienomis pradėjo domėtis, kiek bendrovėse jo žmona turi akcijų, ir jei jis išties nežino ar nenori skelbti, su kuo reikšmingus sandorius yra sudariusi jo žmona - toks jo elgesys yra nesuderinamas su Lietuvos ir Europos Sąjungos įstatymais", - rašoma Teisės projektų ir tyrimo centro išvadoje.

Bendrovė "Vaizga" įsigijo 38 proc. "Crowne Plaza Vilnius" akcijų privatizavimo metu 2000-aisiais. 2001-aisiais akcijas už 3,3 mln. litų ji pardavė įmonei "Ordos", kuri savo ruožtu jas pardavė 2004-aisiais.

"Vaizga" priklausė I. Paleičiko žmonai, o bendrovei "Ordos" jis atstovavo viešbučio valdyboje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.