aA
Baltieji rūmai bendradarbiauja su pareigūnais, atliekančiais tyrimą dėl buvusio JAV jūrų pėstininko, kuris dirbo pas viceprezidentą Dicką Cheney ir yra apkaltintas dėl slaptų ataskaitų perdavimo Filipinams, trečiadienį pranešė atstovas.
Baltieji rūmai
Baltieji rūmai
© Reuters/Scanpix
46 metų Leandro Aragoncillo, kuris iki pastarojo meto dirbo Federalinio tyrimų biuro (FTB) skyriuje Naujajame Džersyje, praėjusį mėnesį buvo areštuotas dėl kaltinimų šnipinėjus.

Įtariama, kad jis iš FTB kompiuterio atsisiųsdino daugiau kaip šimtą slaptų ataskaitų ir persiuntė jas politiniams veikėjams Filipinuose.

Dabar tyrimas buvo išplėstas - pareigūnai domisi ir kitais periodais, įskaitant tą, kai jis dirbo Baltuosiuose rūmuose. Čia L.Aragoncillo pradėjo dirbti 1999 metais, kai viceprezidentas dar buvo Alas Gore'as.

Remdamasi JAV pareigūnais "ABC News" pranešė, kad JAV pilietis L.Aragoncillo, kuris yra gimęs Filipinuose, bendradarbiauja su tyrėjais ir prisipažino šnipinėjęs tuo metu, kai dirbo D.Cheney administracijoje. "ABC News" pažymi, kad, pasak šaltinių FTB ir Centrinėje žvalgybos valdyboje (CŽV), tai pirmasis toks atvejis JAV šių laikų istorijoje.

Baltųjų rūmų atstovas Scottas McClellanas sakė: "Vyksta tyrimas. Todėl visi klausimai turėtų būti užduodami FTB. Mes visapusiškai bendradarbiaujame".

L.Aragoncillo, kuris 21 metus buvo jūrų pėstininkas, o prieš metus perėjo į FTB skyrių Naujajame Džersyje, nuo 1999-ųjų liepos pustrečių metų dirbo D.Cheney biure, kur turėjo leidimą naudotis slaptais dokumentais.

Vienas teisėsaugos pareigūnas sakė, kad vyriausybė "nuodugniai ištirs (tą periodą), kai (L.Aragoncillo) galėjo prieiti prie slaptos medžiagos".

"ABC News" duomenimis, tarp L.Aragoncillo pagrobtų dokumentų buvo Filipinų prezidentę diskredituojanti medžiaga, kurią jis perdavė opozicijos politikams, rengusiems šalyje valstybės perversmą.

Filipinai teigia nekomentuosiantys pranešimų apie Baltųjų rūmų šnipą

Tuo tarpu Filipinų vyriausybė ketvirtadienį nurodė, kad buvusio JAV jūrų pėstininko ir JAV pilietybę gavusio filipiniečio, kuris, kaip įtariama, iš Baltųjų rūmų vogė slaptus dokumentus, areštas yra vidinis Jungtinių Valstijų reikalas.

"Mes laikome tai JAV vyriausybės reikalu ir nieko nekomentuosime", - žurnalistams Filipinuose sakė G.Arroyo atstovas spaudai Ignacio Bunye (Ignasijus Bunjė).

L.Aragoncillo buvo suimtas praėjusį mėnesį ir apkaltintas tuo, kad iš Federalinio tyrimų biuro (FTB), kur dirbo analitiku po beveik trejų metų tarnybos Baltuosiuose rūmuose, kompiuterių jis atsisiuntė daugiau kaip šimtą slaptų bylų ir persiuntė jas politiniams veikėjams Filipinuose.

ABC televizijos teigimu, FTB ir Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) tai vadina pirmuoju šnipinėjimo Baltuosiuose rūmuose atveju šiuolaikinėje istorijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.