aA
Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Mohammedas el Baradei pareikalavo pratęsti pokalbius su Iranu. "Aš raginu visas šalis vėl susėsti prie derybų stalo", - pareiškė jis trečiadienį Rusijos sostinėje Maskvoje.
Mohammadas El Baradei
Mohammadas El Baradei
© Reuters/Scanpix
Anot M. el Baradei, Rusijai, kuri 2006 metais pirmininkaus G-8 šalių grupei, derybose tenka svarbus vaidmuo.

Jei tokia šalis kaip Rusija, kuri Irane stato branduolinę elektrinę, perims iniciatyvą, artimiausiu metu pokalbiai galėtų būti atnaujinti, pažymėjo M. el Baradei.

Naujoji vadovybė Teherane prieš kurį laiką nutraukė derybas su ES trejetu - Vokietija, Prancūzija ir Didžiąja Britanija - dėl ilgalaikio Irano urano sodrinimo programos nutraukimo. Teherano teigimu, pokalbiai buvo bevaisiai ir dabar jis dairosi kitų pokalbių partnerių, kaip, pavyzdžiui, Rusijos ar Kinijos.

Rusija nesutiko su JAV reikalavimu imtis griežtesnių veiksmų prieš Iraną ir visoms užsienio šalims sustabdyti branduolinį bendradarbiavimą su Teheranu. "Jei dialogas nutrūks, ateityje konflikto nebus įmanoma sureguliuoti diplomatinėmis priemonėmis", - sakė Rusijos atominės energetikos agentūros "Rosatom" vadovas Aleksandras Rumiancevas. Nepaisant amerikiečių protestų, rusų įmonės toliau stato reaktorių Irano Bušero branduolinėje jėgainėje.

Iranas nuolat tvirtina savo atominę programą naudosiantis tik taikiems tikslams. Tačiau Vakarai, pirmiausiai - JAV, būgštauja, kad Iranas slapta kuria atominę bombą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.