aA
Sudužusio Rusijos naikintuvo katastrofą tyrusios komisijos išvadas Rusijos Gynybos ministerijos atstovas Sergėjus Bainetovas vadina subjektyviomis.
Naikintuvas Su-27
Naikintuvas Su-27
© Reuters/Scanpix
Su išvadomis jis buvo oficialiai supažindintas Vilniuje, gynybos štabe. Tarpžinybinė komisija nustatė, kad Rusijos naikintuvo katastrofą lėmė techninių, organizacinių ir žmogiškų veiksmų visuma.

Rusijos atstovas S.Bainetovas tvirtina, kad tai yra tik versijos, kurias turės patvirtinti Rusijoje sudaryta naikintuvo avarijos priežastis tirianti komisija. S.Bainetovas tvirtina, kad kol nėra baigtas Rusijos tyrimas, Lietuvos komisijos galutinės išvados yra subjektyvios.

Jis dar kartą akcentavo, kad atpažinimo sistema „savas – svetimas“ susinaikina avarijos metu, taip paneigdamas informaciją, jog ši sistema yra patekusi į Lietuvos pareigūnų rankas.

S.Bainetovo teigimu, Lietuvoje tyrimas yra baigtas, tad dabar lieka pagrindinis uždavinys – pilotą Valerijų Trojanovą grąžinti į Rusiją.

Šiandien gynybos štabe apsilankė ir prokuroras Mindaugas Dūda. Vizito tikslo prokuroras neatskleidė, tik patvirtino, kad iki šios savaitės pabaigos bus padaryti procesiniai sprendimai dėl piloto likimo.

Į klausimą, kas gresia už nesankcionuotą oro erdvės pažeidimą, M.Dūda atsakė, jog griežčiausia bausmė būtų dvejų metų laisvės atėmimas. Tačiau pilotas gali būti baudžiamas ir pinigine bauda.

Tuo metu krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas sako, kad kol kas nėra aišku, kas bus daroma su naikintuvo nuolaužose rasta sistema „savas – svetimas“. Pasak ministro, viskas, kas buvo rasta avarijos vietoje, šiuo metu yra Generalinės prokuratūros žinioje.

Lietuvos radijas