aA
Ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas atsisako viešai aiškintis, už kiek jo žmona įsigijo viešbučio "Crowne Plaza Vilnius" akcijas.
Kristina Brazauskienė
Kristina Brazauskienė
© ELTA (V.Kopūsto nuotr.)
Jis taip pat sako neketinąs nusišalinti nuo bendrovės "Mažeikių nafta" akcijų pirkimo proceso. To yra paprašę opozicijos atstovai, įžvelgiantys Premjero šeimos ryšių su galimais akcijų pirkėjais.

"Nežinau, už kiek pirktos. Paprasčiausiai nežinau. Viskas bus pateikta Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK). Aš nedalyvavau, iš kur galiu atminty saugoti visus tokius dalykus? Juo labiau kad prieš keletą metų visa tai buvo, ne šiandien, ne vakar", - trečiadienį žurnalistams sakė A.Brazauskas.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius paprašė premjerą paaiškinti žiniasklaidoje paskelbtus duomenis, neva viešbučio "Crowne Plaza Vilnius" vertė ir išlaidos jo rekonstrukcijai yra gerokai didesnės nei yra sumokėta už akcijas.

"Kaip aš galiu paaiškinti? Yra VTEK, kiek žinau, ji užklausė pagrindinių institucijų, - stebėjosi A.Brazauskas. - Kam reikės, tas gaus visą informaciją. Aš gi savęs nepasiruošęs teisti, kiti nuteis, kurie gali šitą padaryti".

Pasak Ministro Pirmininko, jis nesiruošia nusišalinti nuo "Mažeikių naftos" akcijų įsigijimo proceso. Nutarti, ar tai būtina, jis paliko VTEK ir teisininkams.

Kaip jau buvo skelbta, ekspertai tvirtina, esą didžioji dalis viešbučio investicinių projektų finansuojama skolintomis lėšomis, todėl nuosavo kapitalo, o kartu ir akcijų vertė būna mažesnė nei visa išleista suma.

Žiniasklaidos teigimu, "Crowne Plaza Vilnius" (anksčiau - "Draugystė") rinkos vertė yra apie 50-70 mln. litų, o jo rekonstrukcijai tuo metu, kai tarp akcininkų buvo su "Lukoil Baltija" vadovu Ivanu Paleičiku siejamos įmonės "Vaizga" bei "Ordos", išleista 38 mln. litų.

"Kaip paaiškintumėte, kad neseniai Kristina Brazauskienė, pirkdama 38 proc. viešbučio akcijų iš su I. Paleičiku siejamos bendrovės "Ordos", sumokėjo tik apie 3,5 mln. litų, kaip skelbta spaudoje? Ar toks akcijų rinkos vertės ir sumokėtos už akcijas sumos neatitikimas negali būti traktuojamas kaip sandorio neskaidrumo įrodymas?" - Premjerui adresuotame laiške klausia A.Kubilius.

Jis taip pat paprašė paviešinti viešbučio akcininkų pasikeitimus nuo jo privatizavimo 2000-aisiais, taip pat atskleisti, kokias paskolas A. Brazausko žmona K. Brazauskienė yra paėmusi viešbučio akcijoms įsigyti, kiek lėšų viešbučio rekonstrukcijai skyrė "Vaizga" ir "Ordos".

Konservatoriai yra paprašę VTEK išsiaiškinti, ar dėl įtartinų "Crowne Plaza Vilnius" ryšių su I.Paleičiku Premjeras neturėtų nusišalinti nuo "Mažeikių naftos" privatizavimo reikalų sprendimo. Rusijos koncernas "Lukoil" yra vienas iš pretendentų šiai įmonei įsigyti.

Premjeras antradienį Lietuvos radijui sakė, jog jo žmona K. Brazauskienė šiuo metu turi apie 51 proc. viešbučio akcijų, jos sūnus - 48 procentus. Akcijoms pirkti K. Brazauskienė yra paėmusi kreditą, o tam sutikimą raštu davė A. Brazauskas.

Bendrovė "Vaizga" įsigijo 38 proc. "Crowne Plaza Vilnius" akcijų privatizavimo metu 2000-aisiais. 2001-aisiais akcijas ji pardavė įmonei "Ordos", kuri savo ruožtu jas pardavė 2004-aisiais.

"Vaizga" priklausė I.Paleičiko žmonai, o bendrovei "Ordos" jis atstovavo viešbučio valdyboje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.