aA
Turkijos pozicija dėl Kipro liks nepakitusi, kol nebus susitarta dėl ilgalaikio taikaus padėties padalytoje saloje sureguliavimo, antradienį, praėjus dienai po Ankaros derybų dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) pradžios, pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministras Abdullah Gulas.
Turkija derasi dėl narystės ES - karikatūra
Turkija derasi dėl narystės ES - karikatūra
© DELFI
Į stojimo derybų pradžios proga Liuksemburge surengtas iškilmes atvykęs A.Gulas taip pat žadėjo, kad kol sala nebus suvienyta, Turkija Kipro turkams ir toliau teiks politinę bei ekonominę paramą.

Europos Sąjunga nori, kad per derybas dėl narystės ES, kurios veikiausiai truks mažiausiai dešimtmetį, Turkija pradėtų švelninti savo poziciją tarptautinės bendruomenės pripažįstamos Kipro graikų vyriausybės atžvilgiu.

Ankara remia salos šiaurėje gyvenančią ir atsiskirti siekiančią Kipro turkų bendruomenę. Sala tautiniu pagrindu yra padalyta nuo 1974-ųjų, kai po Atėnus tuo metu valdžiusios karinės chuntos organizuoto Kipro graikų perversmo, kuriuo buvo siekiama salą suvienyti su Graikija, turkų pajėgos įsiveržė ir užėmė šiaurinį jos trečdalį.

"Kol nebus galutinai susitarta dėl Kipro, mes savo pozicijos nekeisime", - Liuksemburge vykusioje spaudos konferencijoje, kurią tiesiogiai transliavo Turkijos televizija, sakė A.Gulas.

Savarankiška pasiskelbusią ir kur kas skurdesnę nei salos pietūs Šiaurės Kipro turkų respubliką (ŠKTR) pripažįsta tik Turkija.

"Mūsų broliai ŠKTR privalo būti garantuoti, kad ir toliau teiksime politinę bei ekonominę paramą", - sakė A.Gulas.

Be to, A.Gulas dar kartą patvirtino, jog Ankara nusiteikusi siekti, kad diplomatines pastangas suvienyti salą prižiūrėtų ne ES, o Jungtinės Tautos (JT). Turkija baiminasi, kad 2004 metais prie bloko prisijungusiems Kipro graikams ES siūlys palankesnes susivienijimo sąlygas.

A.Gulo nuostatai, kad taikos proceso metu pagrindinis vaidmuo turi tekti Jungtinėms Tautoms, pritaria ir Kipro turkų lyderis Mehmetas Ali Talatas.

"Kad ir kaip ES stengtųsi išspręsti Kipro problemą, nieko iš to neišeis. ES nežino, nei kaip tai daryti, nei turi tam mechanizmų", - tautiniu pagrindu perskirtos Kipro salos sostinėje Nikosijoje žurnalistams sakė M.A.Talatas.

2004 metų balandį vykusiame referendume Kipro turkams pritarus JT parengtam planui dėl taikaus padalytos salos suvienijimo, ES mėgino sušvelninti jiems taikytus ekonominius suvaržymus.

Tačiau Kipro graikai, didžiule balsų dauguma atmetę siūlytą planą, iki šiol neleidžia ES įgyvendinti šių ketinimų, nes baiminasi, jog laisvoji prekyba padės ŠKTR pelnyti tarptautinį pripažinimą.

Pasak M.A.Talato, kol ES netesėjo pažado panaikinti Kipro turkams taikomus prekybos suvaržymus, tol Turkija nepatenkins pagrindinio bloko reikalavimo atverti jūrų bei oro uostus Kipro graikų laivams ir lėktuvams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.