aA
Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) etikos sargai nusprendė, kad prieš porą savaičių įvykę parlamentinės frakcijos seniūno rinkimai buvo neteisėti. Tačiau naują vadovą išsirinkę Seimo liberalcentristai tikisi, kad partijos vadovybė pripažins daugumos rinkimuose dalyvavusių parlamentarų nuomonę ir jų sprendimo nepakeis.
Pirmadienį iki vėlyvo vakaro posėdžiavusi LiCS Etikos komisija nustatė, kad nesibaigus ankstesnio seniūno kadencijai surengti rinkimai neatitinka partijos įstatų. Įvertinti šiuos rinkimus komisiją buvo paprašiusi partijos valdyba.

"Lieku seniūnu. Daugumai frakcijos narių aš esu seniūnas", - antradienį Eltai tvirtino naujasis frakcijos vadovas Algis Kašėta, kuris ir Seimo interneto svetainėje jau vadinamas seniūnu.

Pasak jo, seniūno rinkimuose dalyvavę liberalcentristai vadovavosi Konstitucijoje, kuri yra viršesnis teisės aktas nei partijos dokumentai, įtvirtinta Seimo nario apsisprendimo teise. "Dauguma frakcijos narių mano, kad sprendimas buvo teisingas ir neketina jo keisti", - pažymėjo pašnekovas.

Artimiausiomis dienomis posėdžiausianti LiCS valdyba turės pareikšti savo nuomonę dėl Etikos komisijos išvados. "Valdyba galės legitimuoti mane kaip seniūną arba toliau konfrontuoti, - kalbėjo A. Kašėta. - Mes tikime blaiviu protu ir tuo, kad vadovybė nori išeiti iš krizės, o ne ją gilinti".

Ar po neigiamo valdybos sprendimo Seimo frakcija gali skilti, naujasis seniūnas kol kas nenorėjo prognozuoti.

Jei partijos vadovybė nesustabdys represinio mechanizmo, Liberalų ir centro sąjungai (LiCS) gresia skilimas, tuo tarpu BNS sako liberalcentristų "maištininkų" vadas Eligijus Masiulis.

"Kaip bebūtų skaudu pripažinti, šiandien situacija yra tokia, kad nesustabdžius tos mašinos, to mechanizmo, kuris yra įjungtas, partijoje gali būti labai blogos pasekmės. Jeigu netolimoje ateityje bus priimti patys radikaliausi sprendimai dėl kitaip mąstančių žmonių, akivaizdu, kad tai turės pasekmes ir partijai", - antradienį žurnalistams sakė LiCS lyderio Artūro Zuoko oponentus partijoje vienijančios Liberalios politikos frakcijos vadovas Eligijus Masiulis.

Liberalcentristų "maištininkams" vadovaujantis E.Masiulis sakė nesitaikstysiantis su tokia partijos vadovybės politika.

"Mano nuomone, A.Zuokas ir jo šalininkai partijoje turi daugumą, bet tai nereiškia, kad jie gali bet kokiais būdais naikinti kitą nuomonę partijoje. Šitoje vietoje aš eisiu iki galo ir stovėsiu už tai, kad partijoje turėtų teisę egzistuoti kita nuomonė", - kalbėjo E.Masiulis.

Tuo tarpu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Alvidas Lukošaitis neprognozuoja tarpusavyje konfliktuojančių liberalcentristų skilimo, tačiau neatmeta partijos "nukraujavimo" galimybės.

"Apie rimtesnį skilimą į dvi lygias stovyklas sunku kalbėti, tačiau, jei bus naudojami jėgos ir prievartos metodai, partija gali "nukraujuoti", - BNS antradienį, komentuodamas partinę Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) situaciją, sakė politologas.

Seimo nario Raimondo Šukio vadovaujama Etikos komisija pirmadienį vakare apsvarstė 12 seniūno rinkimuose dalyvavusių parlamentarų elgesį. Dar vieno rinkimuose dalyvavusio Liberalų ir centro frakcijos nario Kęstučio Glavecko elgesys nevertintas, nes jis dar liepą buvo pašalintas iš partijos.

Prieš porą savaičių įvykusius rinkimus, kai seniūnu buvo išrinktas A. Kašėta - LiCS lyderio Artūro Zuoko oponentų stovyklos atstovas, ligtolinis frakcijos vadovas Algis Čaplikas pavadino perversmu ir įvertino kaip neteisėtus. Pasak ankstesnio seniūno, jo kadencija baigiasi tik po dviejų mėnesių, todėl dabar norint surengti rinkimus reikėjo paskelbti interpeliaciją.

Kaip anksčiau yra sakęs A. Zuokas, rinkimus reikėjo surengti pasibaigus seniūno kadencijai, o kandidatai turėjo būti pristatyti partijos valdybai. LiCS vadovas prieš savaitę žurnalistams teigė norintis atstatyti "buvusį status quo".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.