aA
Verslininkas Algirdas Pilvelis, vadovaujantis nedidelei Reformų partijai, nusiuntė laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinai, kuriame prašo Rusijos valstybės lėšomis atstatyti Lietuvos valdovų rūmus Vilniuje.
A.Pilvelis
A.Pilvelis
© DELFI
Rusų kalba parašytame laiške į Kremlių A.Pilvelis primena istorinę Rusijos skriaudą - keletą šimtmečių trukusią Lietuvos okupaciją, per kurią buvo sugriauti Valdovų rūmai Vilniuje, iš kurių dabar yra likę tik pamatai.

A.Pilvelis laiške tikina V.Putiną, kad Valdovų rūmų atstatymas yra "Rusijos prerogatyva", nes jie buvo sugriauti Rusijos caro nurodymu. A.Pilvelio laišką penktadienį aprašo jam priklausantis ir jo redaguojamas dienraštis "Lietuvos aidas".

Dėl Valdovų rūmų, sugriautų prieš 200 metų, likimo pačioje Lietuvoje vyksta dideli ekspertų ir visuomeninių aktyvistų ginčai. Valdovų rūmų atstatymas yra numatytas 2000 metų rudenį Seimo priimtu įstatymu, tačiau nemažai istorikų abejoja, ar nuo pamatų atstatyti rūmai būtų autentiški.

Iš viso Valdovų rūmų atstatymas kainuotų daugiau kaip 100 milijonų litų. Valdovų rūmai buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politinis, administracinis ir kultūrinis centras. Jie nugriauti 18 a. pabaigoje, Rusijai naikinant Lietuvos valstybės ir valstybingumo simbolius.

Šiuo metu Valdovų rūmų pamatai yra atkasti ir saugomi po laikinais gaubtais.

A.Pilvelio vadovaujamoje Reformų partijoje, jo paties teigimu, yra apie pusantro tūkstančio narių. Jai nėra atstovaujama nei Seime, nei savivaldybėse. Prezidento rinkimuose šių metų pabaigoje norintis dalyvauti A.Pilvelis savo partijos orientaciją apibūdino kaip "nei dešinę, nei kairę, nei centro".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.