aA
Jei dabartinis šalies vadovas Valdas Adamkus ir kadenciją baigęs prezidentas, premjeras Algirdas Brazauskas šiemet vyksiančiuose prezidento rinkimuose nedalyvaus, prognozuoti rinkimų baigties bus neįmanoma.
A.Brazauskas, V.Adamkus
Kaip mūsų savaitraščiui dėstė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Raimundas Lopata, esminė problema ta, kad visuomenės dalis, kuri galėtų būti laikoma mūsų šalies pilietinės visuomenės branduoliu, kol kas nežino, už ką balsuoti. Ir gali atsitikti taip, kad iki rinkimų ji neras atsakymo į šį klausimą.

Iš tikrųjų, nors ne vienas pretendentas į S.Daukanto aikštės šeimininko kėdę jau kelerius metus šoka rinkimų kadrilį, jie kol kas nėra įgiję nei pakankamai politinio svorio, nei visuomenės pasitikėjimo. Dauguma gyventojų žvelgia V.Adamkaus ir A.Brazausko link. Tai paaiškėjo po sausio 18-21 d. “Veido” užsakymu atliktos viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų studijos “Spinter” apklausos. Nors tarp pateiktų galimų pretendentų į prezidentus specialiai nebuvo minimos V.Adamkaus ir A.Brazausko pavardės, net 42 proc. apklaustųjų minėjo, kad ketina balsuoti būtent už šias asmenybes.

Toliau, gerokai atsilikę nuo pastarųjų, rikiuojasi dabartinis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, Liberalų sąjungos pirmininkas Eugenijus Gentvilas ir Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) vicepirmininkas Andrius Kubilius.

Beje, už E.Gentvilą ir A.Paulauską daugiausiai pasisako jauniausi respondentai - 16-25 m., 26-35 m. amžiaus. Už A.Kubilių ir R.Paksą - vidutinio ir vyresnio amžiaus respondentai.

Aiškiai apibrėžtos ir kai kurių galimų pretendentų populiarumo ribos pagal gyvenamąją vietą. Tarkime, E.Gentvilas vienareikšmiškai lyderiauja uostamiestyje, A.Kubilius ir R.Paksas - sostinėje, A.Paulauskas darbininkiškuose miestuose - Panevėžyje ir Šiauliuose.

Iš viso buvo apklausta 500 vyresnių nei šešiolika metų Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio gyventojų.

Už kurį kandidatą iš pateiktų galimų pretendentų sąrašo jūs balsuotumėte per prezidento rinkimus? (proc.)

K.Bobelis	       3,6
R.Dagys	               0,3
E.Gentvilas	       6,9
K.Glaveckas	       5,2
A.Juozaitis	       0,6
J.Kairys	       0,9
A.Kubilius	       6,6
R.Paksas	       5,0
A.Paulauskas	       7,6
K.Prunskienė	       2,1
V.Šustauskas	       3,0
Kita*	              42,1
Neapsisprendė/ nežino 16,1

* Pastaba: Nors respondentams buvo skaitomas pasiskelbusiųjų kandidatų sąrašas, net 42 proc. pateikė kitas kandidatūras, t.y. A.Brazauską ir V.Adamkų.

Šaltinis: “Spinter”