aA
Kauno miesto apylinkės teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį anesteziologui Arlandui Juodeškai, dėl kurio kaltės mirė ketverių metų berniukas.
Teismas buvusį Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) anesteziologą A.Juodešką nuteisė 2 metų laisvės atėmimo bausme, uždraudė 5 metus versti mediko praktika, skyrė 400 valandų viešųjų darbų bei priteisė 8 tūkst. 425 litų civilinį ieškinį. Laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas 2 metams.

A.Juodeška buvo kaltinamas tarnybinių pareigų neatlikimu. 2000 metų birželio 12 dieną Kauno medicinos universiteto klinikose vykusios operacijos metu jis neužtikrino saugios paciento - 4 metų Girmanto Anušausko būklės.

Iš Alytaus atvežtas vaikas buvo operuojamas dėl sudėtingo žastikaulio lūžio ir jo sukeltų neurologinių komplikacijų. A.Juodeškai operacijos metu išėjus iš operacinės į kitą skyrių, pacientas buvo paliktas be kvalifikuotos gydytojo anesteziologo priežiūros.

Dėl deguonies trūkumo buvo pažeistos berniuko smegenys. G.Anušauskas mirė taip ir neatsigavęs po savaitę trukusios komos.

Valstybinį kaltinimą palaikiusios prokurorės nuomone, tą dieną anesteziologas nepasirūpino, jog narkozės aparatas veiktų automatiniu kvėpavimo režimu, o paciento būklę sekančiuose prietaisuose būtų įjungti garsiniai signalai, įspėjantys apie sutrikusias gyvybines funkcijas.

Be to, A.Juodeška, tinkamai neįvertinęs situacijos, operacijos metu išėjo iš operacinės ir neužtikrino saugios berniuko būklės.

Jam paskelbto nuosprendžio A.Juodeška nenorėjo komentuoti. Jis tepasakė, kad "yra taip, kaip yra". Teismo metu jis teigė, kad buvo priverstas palikti operacinę ir pasinaudoti tualetu.

A.Juodeška mediko praktika vertėsi daugiau kaip 10 metų. Civilinį ieškinį šioje byloje pateikė KMUK, kurios apmokėjo vaiko laidotuvių išlaidas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.