aA
Lenkija yra viena iš trijų Europos šalių greta Didžiosios Britanijos ir Ispanijos, kur Lietuvos piliečiai padaro daugiausia nusikaltimų. Lietuvos generalinis konsulas Varšuvoje Genadijus Mackelis BNS sakė, kad pernai Lenkijoje buvo sulaikyti 400 Lietuvos piliečių. 83 iš jų buvo taikomas ilgalaikis areštas, 70 atlieka bausmę Lenkijos kalėjimuose.
Prison
Lenkijoje daugiausiai užfiksuojama Lietuvos piliečių mirties atvejų. Pernai autoavarijose čia žuvo 36 Lietuvos piliečiai. Tai sudaro beveik pusę visų mirusiųjų Lenkijoje lietuvių. Dėl įvairių priežasčių 2001 metais iš viso Lenkijoje mirė 64 Lietuvos piliečiai.

Pasak generalinio konsulo, vis daugiau Lietuvos piliečių Lenkijoje pažeidžia pasų režimą. Nors tarp abiejų šalių galioja bevizis eismas ir Lietuvos piliečiai Lenkijoje gali be vizos būti 90 dienų, daugeliui mūsų šalies atstovų šis terminas pasirodo per trumpas.

Pirmą kartą pažeidus šį terminą pilietis būna įspėjamas, o vėliau patenka į areštinę. Pagrindinės šio reiškinio priežastys - nelegalus darbas Lenkijoje.

Pernai Lenkijoje sumažėjo baudų dėl automobilių techninės būklės. Tik 208 Lietuvos vairuotojams buvo atimtos vairuotojo teisės ir transporto priemonių liudijimai.

Dėl įvairių priežasčių pernai Lenkijoje Lietuvos piliečiai prarado 40 vairuotojo teisių ir 90 pasų. Dažniausiai tai susiję su vagystėmis.

"Nors mes jau seniai kalbame, kad mūsų tautiečiai atvykę į Lenkiją drauge nelaikytų dokumentų ir pinigų, tačiau mažai kas šio patarimo laikosi ir tampa pagarsėjusių Lenkijos kišenvagių aukomis", - sakė G.Mackelis.

Lietuvos generalinis konsulas Varšuvoje taip pat pataria lietuviams Lenkijoje būti atidesniems prie vairo. Daugelio nelaimių priežastys - nutrūktgalviškumas ir didelis greitis, tuo tarpu Lenkijos keliai siauri, vingiuoti ir duobėti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.